Pais en Vree

Ook een halsbandparkiet heeft zo nu en dan verdriet…

Sinds kort hebben we een behoorlijk kale halsbandparkiet in de tuin. Dat ziet er best sneu uit en je vraagt je dan als vanzelf af wat er wel niet gebeurd moet zijn.
Eerst dacht ik nog dat hij een irritante praatjesmaker was, die wellicht door een groep soortgenoten die hem zat was, te grazen was genomen. Inmiddels weet ik beter.

Toen alles nog koek en ei was
Kijk ze hier zitten, Pais & Vree, een vredig tafereeltje.
Heel kort had ik nog overwogen of ik de twee halsbandparkieten niet gewoon Koek & Ei zou noemen, maar Pais & Vree klonk toch net even wat chiquer (alhoewel ‘Ei’ wel zo toepasselijk geweest zou zijn voor die kale).

De halsbandparkieten Pais & Vree toen alles nog koek en ei was...

Kort na dit vredige moment, bleek dat de grote groene dame een pittig dominant wijf was. Haar naam, Pais, totaal niet waardig. Arme Vree, hij had totaal geen kans bij haar.

Wegwezen jij!
Bij het filmen van de ruzie, zat ik net met een bord yoghurt/cruesli op schoot heerlijk naar André Hazes te luisteren. Later, bij het bekijken van het filmpje, hoorde ik opeens hoe NIET toepasselijk de gezongen tekst op dat moment was. Wel zo lachwekkend. André zong namelijk: “Mag ik dan voor altijd bij jou blijven. Het leven is zo mooi, jij aan mijn zij. Met jou kan ik lezen en kan ik schrijven…”

Dat zou prettig zijn
Opeens was het me duidelijk waarom Vree zo kaal is. De beste man is gewoon letterlijk kaalgeplukt door dat nare mokkel van hem. En vast niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk. Nu hij niets meer heeft, wil ze opeens niets meer van hem weten, vals loeder. Zou het niet prettig zijn als íemand zich om de arme ziel zou bekommeren? Luister weer mee naar vriend Hazes:

Mannetje/vrouwtje
Mannetjes halsbandparkieten hebben een band om hun nek. Die groene heks is dus een vrouwtje en ik heb het er voor m’n verhaal dan maar van gemaakt dat ‘die kale’ het mannetje is waarvan je de halsband gewoon niet kunt zien omdat die volledig weggeplukt is. Arme drommel…