Natuurmomenten

Tijd voor het ontbijt

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Dát weten de vogels wel. Het loopt deze ochtend dan ook al heel vroeg storm in de tuin. Dat het voor de spijsvertering goed is om tevens ‘rustig’ te eten, dáár hebben de vogels maling aan. Maar ach, logisch is dat ergens wel. Het is in vogelland namelijk eten en gegeten worden en de aanwezigheid van loerende sperwers in de buurt is bij alle gevleugelde gasten bekend.

Lekker en verantwoord
Geen rustig ontbijt dus, maar wel een verántwoord ontbijt, dat tegelijkertijd goed smaakt. De gehakte zonnebloemkernen blijven daarbij de grote favoriet, maar ook de pinda’s doen het onverminderd goed. De vogels – vanmorgen waren dat de roodborst, vinken, spechten, koolmezen, pimpelmezen, merels, groenlingen én een dikke houtduif – bezochten in ieder geval in hoog tempo alle eetgelegenheden in de tuin voor een smakelijk hapje.

Samen aan de ontbijttafel
De pimpelmees en de vink vonden al dat haastige geschrok maar niets. Zíj besloten dan ook de tijd te nemen voor hun ontbijt. Fijn, want daardoor kon er snel nog een filmpje gemaakt worden…

Een lekker broodje pindakaas (zoiets)

In hoog tempo’ de tuin door, geldt overigens níet voor de dikke houtduif. Deze grote, aandoenlijke sul waggelt van de ene naar de andere kant en is daarbij volgens mij steeds nét te laat voor wat lekkers. Zich daarbij neerleggend, stopt hij dan maar bij de minivijver voor een verfrissende slok water. Toch ook niet onbelangrijk!