Natuurmomenten

Adder op Gefladder

januari 2015
Het zal je maar gebeuren.
Je bent heerlijk van de natuur aan het genieten in ons mooie kikkerlandje en stuit dan niet op een kikker maar op een… adder?! Klinkt wel spannend toch? En dan vraag je je af hoe je daarop zou reageren. Bij mij is ’t niet moeilijk me daar een voorstelling van te  maken. Het zou zo gaan:

  1. Hysterisch gillen en snel wegschieten.
  2. In een nog hysterischer lachbui uitbarsten.
  3. Vol adrenaline, met schuifelende pasjes, tóch maar terugkeren naar de plek des onheils om te zien waar ik nu eigenlijk zo van geschrokken was.
  4. Met bewondering – en angst – snel foto’s en filmpjes maken.

Nou, die foto is al voor ons gemaakt, want Yvonne Roelofs (weet je nog, van m’n stukje over Midas en de groene reiger?) en haar vriend Egbert van der Velde kwamen daadwerkelijk een adder tegen!

 

Plotseling springt mijn vriend van zijn fiets en laat
het rijwiel ter plekke, midden op het fietspad,
uit zijn handen vallen

 

Ontmoeting met adder

Yvonne Roelofs:
Het was een toevalstreffer. Tijdens onze mini-vakantie op de Veluwe in juli 2014 fietsten mijn vriend en ik op een recreatief tempo door een bosrijk gebied. Het was prachtig weer en lekker rustig. Behalve een steenuiltje, hadden we nog niets bijzonders gespot; geen wilde zwijnen, geen edelherten…

Plotseling springt mijn vriend van zijn fiets, laat het rijwiel ter plekke midden op het fietspad uit zijn handen vallen en duikt naar een klein bewegend diertje in het gras. “Een hazelworm!” roept hij opgewonden. “Nee… het is een adder!!”
Allebei hadden we nog nooit eerder een adder in het echt gezien. Terwijl mijn vriend over het prikkeldraad stapte om de slang van dichterbij te kunnen bekijken, raapte ik zijn achteloos neergeworpen fiets op en zette het aan de kant. Verschillende toeristen reden ons voorbij, maar niemand die benieuwd was naar wat wij aan het bewonderen waren in het gras. Jammer mensen, jullie hebben een echte ADDER gemist!

Nederlands enige gifslang
Het eerste instinct van mijn vriend bij het ontdekken van een onbekend beestje is om het op te pakken om het beter te kunnen bekijken (dat krijg je als je als natuurliefhebber opgroeit op het Friese platteland), maar in het geval van de adder is het maar goed dat hij zich op het laatste moment bedacht. Adders zijn namelijk giftig! Ik moet toegeven dat ik dan ook redelijk paniekerig reageerde toen mijn vriend het fototoestel steeds dichterbij de adder bracht om deze prachtige foto te maken:

En dan ontmoet je zomaar een adder...

Mevrouw adder bleef rustig ineengedoken tegen de boomstam aanzitten. Ze had uit kunnen halen, maar als ik de site van RAVON mag geloven (en dat doe ik) dan zijn adders niet agressief en bijten ze niet snel. Gelukkig maar!

  • Werkgroep Adderonderzoek Nederland (WAN) bestaat dit jaar 15 jaar en mede daardoor is 2015 uitgeroepen tot het jaar van de adder.
  • Yvonne Roelofs is bioloog. Ga gerust eens bij haar langs: Yvonne’s biologieblog