Natuurmomenten

Balkonscène roodborstjes

mei 2014
29 mei – De jonge roodborstjes zijn vandaag 12 dagen oud en komen nu steeds even een kijkje nemen. Met het miezerweer van vandaag vonden ze vast dat ze nog wel goed zaten, daar in het nestkastje. Lekker droog, ik geef ze geen ongelijk.

Bijna uitvliegdag
Het is donderdag en waarschijnlijk zullen de kleintjes komend weekend uitvliegen (de weersverwachtingen zijn dan trouwens ook een stuk beter). Mocht ik het grote moment mislopen, dan hebben we in ieder geval deze balkonscène van vandaag om op terug te kijken!

De jonge roodborstjes (12 dagen oud) laten zich zien - balkonscène

Geen rode borst?
Zoals je ziet, hebben jonge roodborstjes nog geen rode borst; die krijgen ze pas later. Tot die tijd kunnen ze in hun camouflagepak de omgeving verkennen en nog even genieten van de goede zorgen van pa en ma.

Roodborstjes kunnen elkaar niet zo goed verdragen – alleen in het broedseizoen komen stelletjes bij elkaar. Zouden de jonge roodborstjes meteen al een rode borst hebben, dan zouden ze heel wat agressie opwekken bij hun soortgenoten (en dus ook bij hun ouders) en het niet overleven. Om die reden heeft de natuur voor schutkleuren gezorgd!

 

Over de roodborstjes e.a. in Groene tijden, slechte tijden