Natuurmomenten

Bevrijdingsdag: ooievaartjes Vondelpark geboren

mei 2016
Op de ochtend van Bevrijdingsdag zou de opening van het Vondelpark Informatie Punt plaatsvinden. Aangezien ook elk moment de geboorte van de ooievaartjes verwacht werd, besloot ik om die ochtend eerst even een ronde door het park te wandelen.

Vanuit de verte was al te zien dat pa of ma ooievaar zich de hele tijd staand i.p.v. zittend op het nest bevond. Dit zou betekenen dat juist vandaag de laatste van de ooievaartjes voor bevrijding gekozen had! De volwassen ooievaar was constant bezig met wat zich in het nest bevond, de jongen dus. Die genoten vast en zeker van hun nieuwe leven buiten het ei, met uitzicht op de hemelsblauwe lucht op deze Hemelvaartsdag, die dit jaar samenviel met de dag van de Bevrijding.

Een prachtige – hier nog rustige – ochtend in het Vondelpark.

Bevrijdingsdag 2016 - jonge ooievaars Vondelpark geboren

Van verschillende kanten zoomde ik tijdens de wandeling flink met m’n kleine vertrouwde camera in, om maar zoveel mogelijk van het nest te kunnen zien. Dat was niet veel, aangezien de jongen natuurlijk nog veel te klein zijn om boven het nest uit te komen. Maar bij het bekijken van m’n laatste wiebelige filmpje: WAREMPEL!

Schone luiers
In het laatste deel van de video is de ooievaar rotzooi uit het nest aan het gooien. Dat kun je zien als ‘het verschonen van de luiers’, want wie wil er nu in een vies nest liggen? Tijdens de laatste seconden van de video kun je, als je heel goed oplet, tussen de 31 en 35 seconden nog net een piepklein snaveltje zien bewegen.

VIDEO
Met een piepklein snaveltje…

Ter informatie
Er was deze Bevrijdingsdag nóg een geboorte in het Vondelpark te vieren: Het Vondelpark Informatie Punt! Deze nieuwe kiosk – waar je niet alleen informatie over het Vondelpark kunt krijgen, maar waar je je ook aan kunt melden als vrijwilliger – bevindt zich naast het bekende Vindhek.

Vondelpark Informatie Punt

Vondelpark Informatie Punt

Inmiddels was het al drukker aan het worden in het park (voor vaste gasten echter nog steeds vrij rustig). Dat betekende voor mij de hoogste tijd om weer richting huis te gaan. En waar ikzelf altijd de grootste moeite heb om niet overhoop gereden of gelopen te worden in het Vondelpark, hebben deze stadsduiven dat probleem overduidelijk niet. Volgens mij moet ik gewoon maar wat vaker deze kant op komen: oefening baart kunst.