Natuurmomenten

Boomklever speelt luistervink

Toen ik laatst met vriendin Bo in de tuin zat, hadden we het op een gegeven moment over hoe het soms toch lijkt alsof dieren precies aanvoelen/horen/begrijpen wat er gaande is. Het deed me meteen ook denken aan halsbandparkieten; dat zijn toch echte luistervinken. Ze lijken gesprekken woord voor woord te volgen en het zal me niet verbazen als ze dan een paar huizen verderop over je gaan zitten roddelen.
Ken je dat gevoel?

“Daar kruipt wat omhoog!”

Opeens stopte Bo midden in een zin: “Huh, wat is dát nou?!”, riep ze wijzend naar de gevel van het hoekhuis van de buren. “Daar kruipt wat omhoog!”
Gelukkig kon ik haar (en mezelf) geruststellen met de mededeling dat het waarschijnlijk óf een boomkruiper óf een boomklever was. Ik kon van die afstand niet zo goed zien welke van de twee, maar vertelde dat het waarschijnlijk de boomkruiper was, aangezien ik die dat vaker heb zien doen. Zelfs een keer in bad! De boomkléver zie ik meestal alleen maar in het park.

Nieuwe gevleugelde gast op bezoek
Maar dan een paar uur later. Vriendin was naar huis en MasterChef was nét begonnen op SBS6: wat zag ik daar nou in het hangende voederhuisje? Dat was… huh… serieus? Dat was gewoon een boomklever! Zomaar in de tuin! Zou hij Bo en mij soms afgeluisterd hebben? En komt hij nu z’n punt maken en eens even duidelijk laten zien dat híj eerder op de dag die ‘gevelklever‘ was?

Boomklever in voederhuisje in de tuin

Voor luistervink spelen is natuurlijk niet zo netjes, maar voor deze ene keer vond ik het helemaal niet zo erg. Daar was dit bezoekje veel te bijzonder voor.

De gehakte zonnebloemkernen smaakten goed!

Boomklever eet gehakte zonnebloemkernen uit het voederhuisje

Boomklever Bob de Bouwer

Bouwvakkers altijd aan het werk
MasterChef even vergetend, maakte ik snel wat foto’s en filmpjes van deze mooie vogel, die net als de specht een echte bouwvakker is. Waar de specht bekend staat als timmerman, is de boomklever de metselaar. De in/uitgang van zijn broedruimte metselt de boomklever namelijk net zover dicht met modder, totdat de vogel er zelf nét in past. Dát is nog eens een huis op maat. En moet het plafond verlaagd worden, dan metselt de boomklever gerust nog even verder. Zo gek is hij op bouwen. Mijn nieuwe bezoeker noem ik voor de gelegenheid dan ook maar heel vanzelfsprekend Bob de Bouwer. En Bob was geloof ik een beetje beledigd dat ik niet een lekker biertje voor hem klaar had staan. Maar ja, als je de Bob bent, zul je het toch echt met water moeten doen. Dan weet je zéker dat je nuchter blijft (ik ga die vogel toch zeker geen alcohol geven als hij nog moeten vliegen?!).

Dus jammer Bob, het is water of niets.
En je hoeft er heus je snavel niet voor op te halen!

Boomklever drinkt water uit waterbakje in de tuin

Met toch nog een vriendelijke groet vloog Bob de Boomklever weer verder.
Zullen we hem terugzien…?

Boomklever op de schutting

Bewegende beelden van de boomklever in de tuin