Natuurmomenten

De getolereerde spin

Heb jij ook spin die je tolereert?


Heb jij dat ook? Dat je je eens in de zoveel tijd laat misleiden door zo’n spin die altijd op dezelfde plek blijft zitten – tenminste, dat líjkt zo. Doordat het lijkt alsof hij nooit beweegt, is hij op de een of andere manier minder eng. En daardoor vind je het dan niet zo nodig om ‘m weg te halen. Deze spin wordt getolereerd en voor je het door hebt, heb je een band met zo’n beestje.

Momenteel heb ik zo’n getolereerde spin in m’n werkkamer. Hij zit schuin boven me aan het plafond bij het raam, en geregeld werp ik tijdens mijn bezigheden een blik op hem; dat heeft iets vertrouwds.

Doordat het lijkt alsof hij nooit beweegt, is hij
op de een of andere manier minder eng

Er is echter één groot probleem met zo’n getolereerde spin. Het kan wéken goed gaan en dan opeens… blijkt het beste beest verdwenen. En dan krijg je spijt hè? Want als er íets is, wat je niet wilt met spinnenvrees, dan is het wel een spin die je nergens kunt vinden terwijl je wéét dat hij er is!

Oei, zo ingezoomd ziet hij er opeens wel héél groot uit

Een getolereerde spin. Tevreden aan het plafond.

Trillen van angst?
En nu heb ik toch altijd gedacht dat die spinnen met lange poten hooiwagens waren. En die hooiwagens… neem ik op de een of andere manier toch altijd wat minder serieus (ook al moeten ook zij het liefst uit m’n buurt blijven).
Maar dan laatst een berichtje van Vroege Vogels, dat enigszins roet in ’t eten gooide…

Een spinnenzoekkaart met 24 algemene
soorten spinnen in huis en tuin

Dat er momenteel in en om huis erg veel spinnen gesignaleerd worden, was geen verrassing. Tot die conclusie was ik zelf ook al gekomen. Veel interessanter was hun spinnenzoekkaart met daarop 24 algemene soorten spinnen in huis en tuin. En wat ik dáár zag: mijn getolereerde werkkamerspin… ís helemaal geen hooiwagen!

Het is dus de grote trilspin die gezellig aan het plafond hangt...

Bij het vergelijken van het plaatje op de zoekkaart met mijn foto… moest ik constateren dat ik met een grote trilspin te maken had. En zeg nu zelf, dat klinkt toch heel wat akeliger.
Bijzonder angstig ben ik nog niet – de spin zit immers nog steeds netjes op dezelfde plek – maar mijn gezichtsuitdrukking wanneer ik nu naar rechtsboven kijk, voelt níet zo ontspannen meer aan. Ik denk dat ik toch maar de spinnenvanger erbij ga pakken! Ik bedoel, better safe than sorry…

  • En verrek, jammer dat ik dat niet heb kunnen filmen. Zoals al in de omschrijving van de grote trilspin te lezen stond, ging het beestje inderdaad heel hard tollen toen ik met de spinnenvanger het onzichtbare draad aanraakte! (Ik heb de spin overigens op de valreep nog een naam gegeven: Willy!)

Free Willy

Zooooo, hij ook weer blij (hoop ik).
Ik in ieder geval wel!

*  *  *

Later kreeg ik het volgende bericht:
Herman Offereins: “Het aardige van de grote trilspin is dat ie ook/vooral andere spinnen eet. Bovendien is het een echt huisdier, dat liever binnen leeft dan buiten. Ik zou ‘m dus toch maar blijven tolereren.”

En dan ga je balen hè? Want eet hij andere spinnen? Dat is natuurlijk handig. Ik was meteen geneigd om de grote trilspin weer terug te halen uit tuin. Zie je ’t al voor je? “Spiiiin, spiiin, kom t’rug!” Maar ja, die is nu natuurlijk beledigd dat ik hem eruit gezet had. En geef ‘m eens ongelijk.

Eigenlijk is op het filmpje al te zien hoe verongelijkt de spin is.
Want kijk hem nou op hoge poten weglopen!!