Natuurmomenten

De groene specht, eindelijk!

maart 2015
Tsjonge jonge, het heeft wat jaartjes geduurd, maar eindelijk is aan de frustratie een einde gekomen. En nog wel op een volkomen onverwacht moment!
De afgelopen jaren ben ik de groene specht geregeld tegengekomen. Zelfs een keer met jongen, prachtig. Maar je voelt ‘m al: steeds had ik dan óf geen camera bij me, of had ik wél een camera bij me, maar waren de vogels al gevlogen op het moment dat ik wilde klikken. Hoogst irritant.
Maar dan drie dagen geleden, toen ik in m’n werkkamer bezig was en even naar buiten tuurde om na te denken. Aan de bewegingen van de kop te zien, zag ik dat aan de stam van een van de hoge bomen tegenover de tuin, een specht hing. Maar hé, dat was niet zoals gewoonlijk de grote bonte specht. Dat was… whaaaaah, de groene specht!

Vliegensvlug
Met gevaar voor eigen leven, rende ik als een dolle de trap af, om snel m’n camera uit de woonkamer te plukken en als een dolle weer de trap op te rennen. Nahijgend bij het raam echter, bleek de groene specht niet meer in de boom te zitten. Nee toch hè?!
Maar pfew, gelukkig, daar zat hij op het grasveld. Aan mijn jarenlange groene frustratie kon dan eindelijk een einde komen.

Dat is toch echt de groene specht, daar op het grasveld

Beetje inzoomen, nog een beetje inzoomen, nóg een beetje inzoomen. Oké, tot het maximale. Ja, gelukt. Weliswaar niet scherp, maar er mag natuurlijk best nog wat te wensen overblijven.

Overduidelijk een groene specht

De groene specht op een grasveld in Amsterdam Nieuw-West

Video!

Gefladder in het land van Maas en Waal
Hoewel Arnold en Diny Deynen uit Afferden (Gelderland) de groene specht geregeld in hun tuin op bezoek krijgen, hadden ook zij last van groene frustraties. Stil zitten en even poseren, leek namelijk niet in het woordenboek van de spechten voor te komen. Maar zoals op onderstaande foto te zien is: zomaar opeens is het moment daar!

De groene specht in de tuin van Arnold en Diny Deynen uit Afferden
Foto: Arnold & Diny Deynen