GaSet,  Natuurmomenten

“Feeling hot hot hot”

Uit buurtkrant GaSet zomer 2023, pag. 3 – Marjori Hong
“Lekker weer hè? Kon het maar altijd zo blijven.”
Dit is geregeld te horen tijdens een reeks zonnige, hete zomerdagen. Ikzelf moet dan moeite doen, het plezier van de ander niet te verpesten, want… altijd zon? Ik moet er niet aan dénken! Sowieso zou ik de vier seizoenen niet willen missen, want wat is het fascinerend, om al die transformaties in de natuur te kunnen zien én door je lijf te kunnen voelen. Ook vind ik het gewoon een verademing, om aan het einde van een bepaald seizoen te kunnen verlangen naar het volgende, omdat je het huidige inmiddels helemaal zat bent.

De meeste mensen verlangen na het donkere en koude van de winter wel naar licht en warmte. Dat de dagen weer langer worden en je je kunt opladen in een lentezonnetje, wordt alom gewaardeerd. Iedereen snapt dat. Voor mijzelf is het genot echter nóg groter, wanneer we van de zomer naar de herfst gaan. En dát… snapt níet iedereen.

Leeggezogen

Aan het einde van de zomer (soms zelfs al eerder), snák ik gewoonweg naar de herfst. De grootste reden is dat ik slecht tegen de benauwdheid en zonnekracht van de zomer kan. Het zuigt me helemaal leeg.
En dan kijk je de tuin in en zie je een jonge koolmees voor pampus liggen. Dat beestje zag er precíes uit, zoals ík me voelde.

Zie je wel dat het veel te heet is, zelfs die vogels trekken het niet meer, ging door me heen. Een gevoel van verstandhouding ontstond dan ook meteen, waardoor mijn aandacht een tijdje bij de vogel bleef. Niet veel later, stond de stakker in ‘standje standbeeld’ met z’n bek open in het voederhuisje uit te hijgen. En hij blééf zo staan. Op een gegeven moment dacht ik zelfs ‘die is niet goed, die heeft een zonnesteek’. Maar gelukkig vloog het diertje daarna weer weg alsof er niets gebeurd was (zie video onderaan de pagina).

Gelukkig heb ik overal in de tuin wel water staan, zodat de vogels – maar ook bijen, wespen, slakken, muisjes en wat nog meer – genoeg keus hebben om uit te drinken en eventueel in te badderen. Dat is tegelijkertijd bijzonder vermakelijk om naar te kijken, dus je wordt er nog voor beloond ook.

En weet je, wanneer je als zomerklager dan zo je aandacht verlegt van zeuren en zeiken naar al die zomerse taferelen om je heen, vliegt de tijd – ondanks de hitte – op een plezierige manier voorbij.

(En wordt het vanzelf weer herfst.)

Hitteplan vogels

Wanneer je zo’n uitgetelde vogel aantreft, is er meestal niets aan de hand. Zoals wij mensen zweten en een hond loopt te hijgen, zo probeert de vogel met zijn vleugels gespreid, snel ademend en met de bek open, op zijn beurt warmte kwijt te raken. Stiekem ziet het er erg grappig uit (zie video met QR-code).

 Je kunt vogels een handje helpen door te zorgen voor:

  • verschillende waterbakjes met vers water;
  • voldoende schaduwrijke plekjes.

Die gespreide vleugels hebben overigens nóg een functie. Parasieten worden zo op simpele wijze bestreden. Of zoals Vogelbescherming Nederland het mooi zegt: “Luizen en mijten nemen de benen. Het wordt ze letterlijk te heet onder de voeten!”