Natuurmomenten

Gelúkt: de merels hebben jongen!

mei 2017
Waar ik me er al helemaal bij neergelegd had, dat de merels ook dit jaar geen jongen zouden voortbrengen in mijn tuin, bleken kerel en Merel twee echte volhouders. Er werd weer geregeld boom in en boom uit gevlogen. Wat was hier aan de hand?

Toen ik op een vroege morgen de tuin in keek, en Merel nét als een speer de boom uit vloog, vloog ík als een speer de tuin in. Mét camera.

5 mei – Ja hoor, er lagen vier eitjes in het nest!

Op 5 mei bleken er 4 eitjes in het merelnest te liggen

De tijd erna zag je af en toe wat geritsel in de boom, maar verder niets. Tot… de dag dat kerel merel met de bek vol op de schutting landde: iiiiew, dát zag er vies uit!

Ik was meesjes en roodborstjes gewend die meestal met één bescheiden rupsje of vliegje per keer aan kwamen, maar bij de merels gaat het duidelijk anders.

14 mei – Kerel merel met de bek vol wormen of ander glibberig en kronkelend spul.

Kerel merel met de bek vol sappige wormen

Kerel vloog niet meteen vanaf de schutting de boom in, maar sprong op de grond en ‘rende’ naar de boom. Te grappig.

VIDEO
Kerel merel rent met een bek vol lekkers richting zijn jongen

17 mei – Het moet gezegd worden: kerel liep zich het vuur uit de sloffen voor zijn gezin. Waar je ook keek, daar liep kerel merel met zijn bek vol wormachtig spul.

Kerel merel met wormachtigen in de bek

VIDEO
Kerel merel en zijn wormachtigen in beweging


18 mei – Glurend tussen de bladeren, was te zien dat Merel haar jongen lekker warm hield.

Merel op het nest

18 mei – Merel ging tussendoor zelf ook op zoek naar een eiwitrijke maaltijd voor de kleintjes.

Merel met eiwitrijk hapje voor haar jongen

Moeder merel in de tuin op weg om haar jongen te voeden

Om de merels zo veel mogelijk rust te geven, heb ik het tuinieren even gelaten. Maar nu alles goed leek te gaan, besloot ik toch echt even de bladeren en het onkruid rondom de boom te ruimen. Het oog wil immers ook wat.

Opeens hoorde ik een bekende merelstem. Alsof hij riep: “Rot op, rot op!” En ja hoor, toen ik me omdraaide, keek ik recht in de ogen van kerel merel die zijn bek vol had (en toch goed kabaal wist te maken).

20 mei – Zodra ik naar binnen gelopen was, sprong kerel op de grond en rende weer met het smakelijke hapje naar de boom. En toen híj de boom weer uit was, kon ík weer verder vegen.

Pa merel liep langs de hoop bladeren met een bek vol voeding naar de boom

VIDEO
Moeders bleef ook druk in de weer en gelukkig zag ze zelf ook wel
in, dat je geen slok water kunt nemen met een bek vol wormen!

Tussen alle kronkelige hapjes door, had ik nog geen enkel teken van babyleven uit de boom gehoord. Ik was nu toch wel erg nieuwsgierig…

21 mei – Ik had het niet meteen door, maar krijg nou wat, de jonge mereltjes zaten vlak voor m’n lens! Ze waren alleen muisstil en dat was ik natuurlijk niet gewend (want de mezen die ik wél gewend ben, maken altijd de grootste herrie). Maar logisch natuurlijk, dat de mereltjes stil zijn, want die vervelende eksters hè, die moeten we uit de buurt houden.

De jonge merels knus in het nest. Muisstil.

25 mei – Agossie, het eerste jonge mereltje vol in beeld. Ik voelde me echt een… trotse tante!

Een van de jonge mereltjes staat op het nest

VIDEO
Twee van de drie jonge merels op het nest

***

  • Een paar weken eerder: toen het misging
  • De mereltjes hebben inmiddels zo veel wormen naar binnen gewerkt… Ik kan alleen maar hopen dat die leuke superheld daar niet tussen zat: Jim