Natuurmomenten

Groot eendengezin

juni 2014
Waar de meeste watervogelgezinnen uiteen gescheurd worden door bijvoorbeeld hongerige reigers, meeuwen en vissen, heeft moeder eend hier haar kleintjes prima bij elkaar weten te houden. De allereerste keer dat ik haar tegenkwam, was in mei bij kinderboerderij Sloterpark tijdens een ochtendwandeling.

Aan het begin van de video hoor je een groene specht lachen

Een week later bleek het gezin een fijn plekje gevonden te hebben bij de waterplas tussen het Ruige Riet en Heemtuin Sloterpark. Ook dit moment was in de vroege morgen en moeder eend was net bezig met een belangrijke les: uiterlijke verzorging

Na de wasbeurt was het tijd voor een ommetje. Bepaald geen straf, in zo’n mooie omgeving!

Een week later bleek het hele gezin op de wiebelvlonder langs natuurspeeltuin De Natureluur te chillen. Ook vader eend was er ditmaal bij. Maar ja, dat veranderde niets aan het feit dat ik er toch echt even langs wilde. Vader, de grote held, wist niet hoe snel hij zich uit de voeten moest maken, terwijl moeder en de pullen op ’t droge bleven. Pas toen ik gepasseerd was, sprong pa weer op de vlonder (oeh, ik heb zo het vermoeden dat zijn zoons hem hier later mee zullen pesten, papa als bange poeperd!).

Vorige week kwam ik de kleintjes onverwacht opnieuw tegen; ze zaten verscholen in de natuurspeeltuin. Dit was het juiste moment voor een family picture voor pa en ma: knus alle broertjes en zusjes bij elkaar. Je ziet alleen niet zo goed waar de ene begint en de ander eindigt.

Broertjes en zusjes Eend