Natuurmomenten

Help, een bijentuin!

Bijen naar de bijenkorf getrokken

juni 2015
Met de juiste bloemen en planten, is er elk jaar weer reden tot glimlachen wanneer de tuin bezocht wordt door die eerste vrolijk zoemende bij. Een zoemer die zo vaak verkeerd begrepen wordt, maar die we toch écht niet kunnen missen. De bij zorgt voor het bestuiven van bijvoorbeeld onze fruitbomen. Dus als je appel je lief is…

Mínder blij ben je, wanneer je tuin bezocht wordt door een hele zwérm bijen. Dát is niet de bedoeling! Het overkwam Liane Zoeter en haar buren.

Liane Zoeter: “We hebben laatst voor de tweede keer te maken gehad met een zwerm bijen. De eerste keer dat de bijenzwerm bij ons in de tuin neerstreek, was begin mei. Het zag werkelijk zwart van de bijen, maar na een half uur waren ze gelukkig weer weg.
Half mei kwam de tweede zwerm, waarbij de bijen het veel te veel naar hun zin leken te hebben in een struik langs de schutting.
Op de site van het Bijenpark had ik gelezen dat bijen in de maanden mei en juni wel vaker gaan zwermen. Het volk gaat zich dan splitsen met nieuwe koninginnen, juist om uit te breiden. Heel interessant, maar níet in je tuin! En omdat die tweede zwerm niet vanzelf weer vertrok, moest er uiteindelijk een imker aan te pas komen.”

Een bijentuin
(maar anders dan je zou willen)

Imker komt voor zwerm bijen - foto: Liane Zoeter

Filmmateriaal en foto: Liane Zoeter

Liane Zoeter: “O ja, de imker vertelde nog dat het niet erg is om gestoken te worden.
Het moet alleen niet in je oog gebeuren, want dat raakt dan lek en dan loopt je oog leeg…”

Kijk, dát is nog eens informatie (slik).

*  *  *