Hemelse heemtuin

De hemel op aarde bestaat. En voor iedereen zal dat in een andere gedaante zijn. Voor mij zijn het de ochtenden in Heemtuin Sloterpark, mét het daar tegenover gelegen Ruige Riet. Dit kleine gebied voelt als een paradijsje. Omringd door het oorverdovende geluid van stilte, op de tonen van prachtig vogelgezang, komen mijn hoofd en lichaam er tot rust. Kan ik zelfs als het leven niet lekker loopt, toch een intens geluksgevoel ervaren.

Shinrin Yoku, Forest Bathing, Bosbaden
Misschien heb je weleens gehoord van de Japanse term Shinrin Yoku, ook wel bekend als Forest Bathing. Het betekent zoiets als ‘opgaan in de natuur’. Te midden van de heemtuin, is precies dat, wat er gebeurt. De bomen om je heen voelen als een groene knuffel. En je weet wat een knuffel met een mens doet: het neutraliseert de spanning in je lijf, je bloeddruk verlaagt en met een plofje voel je de mist uit je hoofd wegtrekken. Kalmte komt je tegemoet. Het voelt als een warm bad. Een gróen bad. Forest Bathing dus.

Bosbaden in Heemtuin Sloterpark

Vorig jaar bevond ik me op een SUP board op een smal stukje water dat tussen de heemtuin en het Ruige Riet loopt. Een met hedera begroeide boomstam steekt er schuin over het water en vormt zo een bijzondere doorgang. Laten we het heel passend de hemelpoort noemen.

Ik peddelde er onderdoor en had niet kunnen vermoeden dat die ervaring nóg magischer kon worden. Terwijl ik daar stond namelijk, schoot zo een blauwe schicht langs me over het water, een ijsvogel. Ik stond erbij en keek ernaar: “Waaauw!” De ijsvogels zie je hier vaker, maar dit moment was toch net even anders dan anders. Het mag een wonder heten dat ik niet van pure extase zo van m’n SUP  board gedonderd ben. Dan was het pas écht een groen bad geweest!

Na mijn rondje peddelen, wandelde ik richting het Ruige Riet terug naar huis. En met een glimlach op m’n snoet, wierp ik een blik van verstandhouding op de ijsvogelwand waar ik langskwam. Het was als  een ‘dankjewel’ aan buurman ijsvogel, die dat intieme moment op het water zo ongelooflijk memorabel gemaakt heeft.

Hoe groots een klein stukje Amsterdam kan zijn.

IJsvogels rondom Ruige Riet en Heemuin Sloterpark

De ijsvogel bij Ruige Riet/Heemtuin Sloterpark