Natuurmomenten

Herfst met de roodwangschildpad – deel 1

oktober 2015
Het was 30 oktober toen een wandeling leidde naar Heemtuin Sloterpark. Je hoopt altijd dat de dieren in het park in jouw aanwezigheid nét een beetje extra meewerken, maar ik had toch absoluut niet meer verwacht de roodwangschildpad zo laat in het jaar nog aan te treffen; dát was nog eens een herfstverrassing!

De roodwangschildpad met een geel blad op z'n schild

Herfstdecor
Met de gele en rode bladeren om zich heen, vormde de roodwang met zijn gele en rode strepen op z’n kop, een prachtig herfstplaatje. En dat gele blad op z’n schild, maakte het geheel helemaal af. Ik bedoel: een betere outfit voor een paar nieuwe foto’s had hij niet kunnen uitkiezen. Het was bijna te mooi om waar te zijn, alsof deze hele setting vooraf met de schildpad afgesproken was. Maar nee, werkelijk waar niet: dit heet gewoon pure mazzel.

Herfst: de roodwangschildpad met een geel blad op z'n schild

Vanuit de Heemtuin kijk je op het Ruige Riet uit

Heemtuin/Ruige Riet Sloterpark

Onderduikadres
Toen de roodwang het zat was besloot hij een verfrissende najaarsduik te nemen; hier is hij nog nét te zien onder water.

Roodwangschildpad onder water

2012
In 2012 was het andersom. Toen trof ik de schildpad éérst onder water, waarna hij langzaam úit het water klom. Het was bijzonder om dat zo vlak voor m’n neus te kunnen zien: schildpadden in de Heemtuin

Terug in 2015
Na nog een laatste blik op de gele en rode bladeren geworpen te hebben, werd met een glimlach de herfstwandeling vervolgd…

Prachtig, die gele en rode bladeren op het watervlak. Herfst, wat ben je mooi!


Een paar andere schildpadmomentjes