Herfst met de roodwangschildpad – deel 2

november 2015
Net als vele anderen verbaasde ik me er laatst over dat de roodwangschildpad zich zo laat in het jaar nog steeds liet zien in de heemtuin. Nu, 5 november, zit hij er nog steeds.
De roodwang bleek toen ik aan kwam lopen knus met z’n kop onder zijn schild te zitten, wat een heel mooi gezicht was. Hij was echter op zijn hoede en kwam meteen een kijkje nemen (en ik heb zo het vage vermoeden dat hij míjn kop inmiddels helemaal zat is).

“Zucht, daar heb je háár weer.”

roodwangschildpad-herfst-6

Al snel – want als hij wil, kan hij snel zijn – had hij zijn hele kop alweer buitenboord.

roodwangschildpad-herfst-7

Zoals het ernaar uitziet denkt de roodwangschildpad voorlopig nog niet aan een winterslaap en geef hem eens ongelijk: de herfst is een heerlijk seizoen! Maar… ik hoorde het ‘m mompelen:

“Kan een schildpad nu nóóit eens gewoon een dutje doen…?!”

roodwangschildpad-herfst-8

roodwangschildpad-herfst-9

Een paar dagen later
Op 9 november leidde een ommetje mij wederom naar de heemtuin. De exoot zat daar ‘zoals gewoonlijk’ op zijn favoriete stam. Bij het maken van een twitteropname echter, bleek dat de roodwang nu écht geen zin meer had in al die paparazzitoestanden; hij dook meteen onder, zelfs een foto zat er niet meer in.

Oké, ik heb de boodschap begrepen…


Een paar andere schildpadmomentjes