Natuurmomenten

Het raadsel rond de groene specht

juni 2012
Het dode vogeltje waarvan gedacht werd dat het een jonge groene specht was (en wat daardoor wel héél speciaal was), houdt de gemoederen flink bezig. Want is de jonge groene specht wel écht een groene specht?

Twijfel
De twijfel begon op te spelen toen Kees Roselaar (NCB Naturalis, Leiden) zich met de tenen van de ‘specht’ had beziggehouden. Op de foto van de dode vogel is te zien dat hij drie naar voren gerichte tenen en één naar achteren gerichte teen heeft, terwijl een specht heel uniek twéé naar voren gerichte en twee naar achteren gerichte tenen schijnt te hebben. Een specht zou het daarom al niet kunnen zijn.

Het is, het is…
Bij de spontaan ontstane emailwisselingen met leden van de vogelwerkgroep – eerder was ik nog helemaal niet van de vogelwerkgroep op de hoogte, dus leuke kennismaking! – was daar ook het mailtje van Silvan Laan, een ervaren vogelaar. Silvan had zelf een jonge zwartkop grootgebracht en herkende in de dode vogel geen specht maar een zwartkop. Ter ondersteuning van zijn overtuiging, stuurde hij mij een foto van de kleine, waarna ik meteen dacht: ja, dat is toch een levende versie van dat dóde exemplaar? Want wat ik er even bij moet vermelden, is dat Sarahs dode vogeltje op de foto groter lijkt dan het in werkelijkheid was; dat zal bijgedragen hebben tot de verwarring. Zelf had ik het vogeltje niet alleen op de foto maar ook ‘live’ gezien, en hij was echt niet zo groot. En als ik daarbij dan bedenk dat er veel zwartkoppen in de heemtuin zitten én dat de kleuren en het hele uiterlijk van de dode vogel erg lijken op die van het levende exemplaar van Silvan…

De jonge zwartkop van Silvan Laan

Conclusie
Voor dit moment ga ik ervan uit dat onze jonge groene specht geen specht is maar een zwartkop (maar ik sta open voor argumenten dat het anders is!)

* * *

De jonge zwartkop
Los van het hele raadsel rond de specht, vond ik het bijzonder om te horen dat Silvan Laan en zijn vriendin de kleine zwartkop – zij noemden hem Pietje – succesvol grootgebracht hadden.
Pietje werd vorig jaar moederziel alleen op de stoep bij de Westergasfabriek in Amsterdam aangetroffen. Aangezien er ook na lang wachten geen pa of ma te bekennen was, maar het wél steeds drukker werd met voetgangers vanwege een festival aldaar, werd kleine Piet ter plekke geadopteerd.

Pietje werd met veel TLC (Tender Loving Care) omringt en kon een maand later vol zelfvertrouwen de wijde wereld tegemoet treden. Tja, en dan speelt hij nu zomaar een belangrijke rol in dit grote raadsel.
Ervan uitgaande dat Pietje de naam van zijn adoptievader heeft aangenomen, vliegt er nu ergens een Amsterdamse vogel met de naam Piet Laan rond die nu misschien wel heel snel, heel erg beroemd gaat worden. Kent u Piet Laan? Vraag dan zijn handtekening (later wellicht veel geld waard).

* * *

Gewijzigde waarneming
Terwijl ik de laatste hand aan dit stukje leg, krijg ik de melding dat de waarneming binnen de vogelwerkgroep inderdaad veranderd is. Van groene specht naar zwartkop.

Zeg nu zelf, de natuur is toch reuze boeiend?

Geef (jezelf) Gefladder cadeau!