Natuurmomenten

Iemand een pelikaan kwijt…?

augustus 2011
En dan zit je nietsvermoedend op je fiets, kijk je opzij en zie je een… Huh? Een pelikaan!

Bovenstaande was vandaag het geval. Gelukkig stonden er nog meer mensen vol enthousiasme te kijken, waardoor ik wel al meteen doorhad dat het geen luchtspiegeling was geweest (pfew). Het was een heuse pelikaan, geweldig. Met m’n fiets tussen m’n benen schuifelde ik dichterbij en kwam in gesprek met een dame die me vertelde dat het om een uit Artis ontsnapt exemplaar ging. Dat de vogel het al ruim twee weken gigantisch naar zijn zin leek te hebben. Zul je net zien. Ik had geen fototoestel bij me. En ook m’n mobieltje zat niet in m’n tas.

Vliegensvlug deed ik m’n boodschappen, snelde weer naar huis en greep m’n toestel van tafel. Hup, de fiets weer op, om gauw wat foto’s van de pelikaan te maken. Zou me toch niet gebeuren dat ik voor leugenaar uitgemaakt zou worden wanneer ik in geuren en kleuren over ‘een pelikaan in het park’ zou vertellen…

Relaxen aan de Sloterplas

Uit Artis ontsnapte pelikaan aan de Sloterplas

Terwijl ik lustig wat plaatjes aan het schieten was, hoorde ik achter me nog meer enthousiaste oooh’s en aaah’s. Zij konden het ook niet laten om de vogel te fotograferen.

Parkbezoekers fotograferen de pelikaan

De meneer uit het vriendelijke gezelschap, grapte met de woorden:
“Misschien gaat die pelikaan zich hier wel voortplanten. Met een zwaan bijvoorbeeld.”
Met daarop mijn antwoord: “Dat zou mooi zijn, krijgen we pelizwanen.”

We namen lachend afscheid en terwijl het gezelschap weer verder liep, bleef ik nog heel even doorklikken. En wat kwam daar aangedobberd? Een zwaan. Een zwaan die richting de pelikaan zwom.

Zwaan zwemt naar pelikaan - Sloterpark/Sloterplas

Vanaf de brug riep de meneer in mijn richting: “Haha kijk, het gaat nog gebeuren ook!”

Het begin van de pelizwaan?

Zwaan nadert pelikaan - Sloterpark/Sloterplas

Nou, ik ben benieuwd. Volgend jaar zullen we het weten.
To be continued…

Pelikaan aan de Sloterplas

  •  Inmiddels is de pelikaan in Duitsland overleden: In memoriam