Natuurmomenten

IJsvogel in natuurspeeltuin Sloterpark

april 2016
Een bezoekje aan De Natureluur, de natuurspeeltuin van het Sloterpark. Je kunt er via de wiebelvlonder omheen wandelen, maar er ook gezellig doorheen lopen. Het is nu eenmaal een mooi aangelegde plek waar ook de konijnen, eenden en andere vogels graag spelen. Toch had ik nooit van tevoren kunnen bedenken dat ook de ijsvogel het er naar z’n zin zou hebben.

Natuurspeeltuin Sloterpark, De Natureluur

IJsvogel op kabel
Genietend liep en keek ik in het rond toen een eindje voor me ‘floep’ een vogel wegvloog. Het felle blauw maakte duidelijk dat het hier om een ijsvogel ging. Hij vloog de plas tussen heemtuin en Ruige Riet over naar een hoek in de Heemtuin. Potver, dacht ik, die heb ik gemist. Maar toch niet, want de vogel kwam terug en nam wederom plaats op de kabel tussen de houten palen.

ijsvogel-natuurspeeltuin-2

De ijsvogel tuurde naar het ‘speelwater’ onder zich.

ijsvogel-natuurspeeltuin-3

VIDEO
Helaas had ik nét gemist hoe de ijsvogel een visje uit het water plukte.

Na verder gewandeld te hebben en daarna weer terug op dezelfde plek, bleek het om twéé ijsvogels te gaan. Terwijl de ene ijsvogel naar die hoek in de heemtuin vloog, vloog de andere naar de natuurspeeltuin.

IJsvogels in Ruige Riet Sloterpark?
Philipp Derks, die al jaren het Ruige Riet inventariseert, liet laatst weten dat de ijsvogels ‘midden in het Ruige Riet’ al diverse malen langs hem waren gevlogen. Philipp: “Genoeg om te onderzoeken of ze daar niet in de buurt een nest hebben. In wezen kunnen ze zelfs midden in het Ruige Riet broeden, immers veel omgewaaide bomen daar. IJsvogels broeden niet altíjd vlak aan het water.”

De natuur blijft boeien hier in Nieuw-West.