Natuurmomenten

Jonge groene specht?

juni 2012
Tijdens een bezoekje aan NME Centrum De Drijfsijs, zag ik op een tafel een dood vogeltje liggen. “Ehm, waarom ligt daar een dood vogeltje?” vroeg ik met een frons. “Ach, dat was hier gisteren door Sarah afgegeven”, vertelden de aanwezigen met een grote grijns. Waarna beheerder William de kleine, dode vogel in de bosjes legde – want wat moest hij er anders mee. Ik wist toen nog niet dat er al snel een vervolg op deze kwestie zou komen…

Sarah Cornel (ook bekend als Corry Arink) en haar hondje Saar zijn geregeld rond de heemtuin te vinden. Terwijl Sarah bezig is met foto’s maken, kijkt Saartje in ’t rond om te zien of alles wel in orde is. Ik kom de twee geregeld tegen.

Saartje, de hond van Sarah Cornel/Corry Arink

Dit keer vertelde Sarah mij dat Saartje een dode vogel gevonden had. Een jonkie. En dat ze toen zij het vogeltje eens goed bekeken had, dacht dat het wellicht het jong van een groene specht kon zijn. Omdat ze het echter niet zeker wist, had ze haar vondst bij het NME Centrum afgeleverd.

Gevonden in Heemtuin Sloterpark: is dit een kuiken van de groene specht, of tóch een andere vogel?

Sarah vertelde dat ze met een lid van Vogelwerkgroep Amsterdam gesproken had en dat ‘op basis van haar foto’ gedacht werd dat het inderdaad om een kuiken van de groene specht kon gaan. Iets wat heel bijzonder zou zijn, aangezien het nest van de groene specht zich doorgaans moeilijk laat vinden (zo had zij zich laten vertellen). Zodoende werd het dode vogeltje dus ‘zomaar opeens’ een kandidaat voor verder onderzoek; Sarah wilde het terug gaan halen! (Dát wordt moeilijk, dacht ik meteen, aangezien ik toen al wist dat dat vogeltje in de bosjes beland was; ik durfde het haar niet te vertellen).

NME Centrum, de Drijfsijs
Bij de Drijfsijs kreeg Sarah te horen dat haar vogeltje inmiddels inderdaad gevlogen was (figuurlijk natuurlijk, want vliegen kon hij niet meer, hij was immers dood). Waarschijnlijk was het beestje al door een ander dier verplaatst/opgegeten. Via via kreeg ik te horen dat Sarah zich daar niet bij neer wilde leggen en dat zij nog een tijdje met hulp van anderen tevergeefs tussen de struiken was blijven zoeken.

Voor mij als buitenstaander, die dit verhaal van beide kanten te horen kreeg, kwam alle commotie bijzonder lachwekkend over. Maar uit al het mailverkeer dat erop volgde, en waarbij ook Gefladder opeens betrokken was, werd al snel duidelijk dat e.e.a. heel serieus genomen werd.

Gezien het ‘speciale’ omtrent de vondst van de jonge groene specht werd door vogelaars om de precieze gegevens gevraagd. Dus oké, bij deze mijn bijdrage volgens de gegevens die ik van Sarah gekregen heb:

NME Centrum de Drijfsijs Sloterpark

  • Datum vondst: 5 juni 2012
  • Locatie: zie de rode driehoek op de kaart* 

* Sloterpark Amsterdam NieuwWest – Naast het Centrum voor Natuur en Milieu Educatie (NME) de Drijfsijs, tegenover de hoofdingang van de heemtuin.

* * *

Geef (jezelf) Gefladder cadeau!