Natuurmomenten

Jonge meeuw de bek gesnoerd

oktober 2015
Kleine kinderen kunnen je de oren van je hoofd kletsen en dan zou je ze af en toe best eens achter het behang willen plakken. Maar niet écht natuurlijk. Wat een verschrikkelijk naar gezicht dan ook, dat deze jonge meeuw wél letterlijk de bek gesnoerd is. Iets wat ik op het bewuste moment totaal niet doorhad.

Jonge meeuw de bek gesnoerd door weerhaak

Niet aandachtig genoeg
Het was tijdens het laatste deel van een korte wandeling in de vroege avond. Kort, omdat om 18.30 uur MasterChef zou beginnen en dat is nu eenmaal een competitie waar ik elke dag ontzettend naar uitkijk en niets van wil missen.

Ik hoefde alleen nog een stukje langs het water te lopen, toen ik de meeuw in het oog kreeg. Hij viel op, omdat hij in het water dobberde, terwijl op die plek vrijwel nooit meeuwen in het water dobberen. Ze vliegen er hooguit bóven. De meeuw – hij was nog jong – had iets in zijn bek, wat het plaatje er nog opvallender op maakte, grappig zelfs. Snel pakte ik m’n camera, zoomde in, klikte een paar keer en liep snel verder. Thuisgekomen was ik het snelle fotomomentje alweer helemaal vergeten. Tot vorige week.

Er een zware dobber aan hebben
Bij het zien van de foto’s dacht ik nog steeds met een grappig plaatje te maken te hebben. Wat had die malle vogel toch in z’n bek, een dobber? Wilde hij een nieuwe manier van vissen uitproberen? Maar nee, zo zag een dobber er niet uit. Van het weinige wat ik weet van vissen, wist ik dát nog wel. Ik had geen idee en plaatste de foto’s met tekst op twitter. Nou, toen werd uit de reacties meteen wel duidelijk wat het geval was: deze jonge meeuw was bepaald niet in zijn nopjes en de foto’s waren alles behalve grappig. Hij had de weerhaken van een ‘nepvisje‘ in zijn bek! Niet de meeuw had iets gevangen, maar de meeuw zélf bleek gevangen te zijn. Hoe zielig!!

Jonge meeuw de bek gesnoerd door weerhaak

M’n opgewekte humeur was per direct verdwenen en ik kon alleen maar denken: hoe zal het met de meeuw afgelopen zijn? Helpen kon ik hem namelijk allang niet meer, aangezien het fotomoment al weken eerder plaatsgevonden had. Jeetje, let ik eens een keer wat minder op, is het meteen mis!

Vissen met weerhaak
Ik houd me totaal niet bezig met (sport)vissen, dus bij het bestaan van nepvisjes – kunstaas – en weerhaken heb ik nooit stilgestaan. De reacties op Twitter maakten in ieder geval duidelijk, dat die dingen bedoeld zijn om roofvissen als snoek en baars mee te vangen. Géén vogels. Arme meeuw (en na een snuffeltocht op Google, valt ook wel te denken… arme vís…?).

Aan de haak geslagen