Natuurmomenten

Jonge specht knock-out

juni 2013
Een paar dagen geleden liep ik na m’n werk meteen de tuin in, met de bedoeling mijn kikkervriend en vriendjes gedag te zeggen. In een flits echter, zag ik vanuit mijn rechterooghoek een zwart/wit patroon dat daar niet hoorde te liggen. Nog voor ik me omdraaide, wist ik al dat het een specht moest zijn. Gggg, dat had ík weer hoor, een raamslachtoffer!

Daar lag hij dan, onder de jasmijn

Raamslachtoffer: jonge specht ligt knock-out onder de jasmijn.

Het bleek een jong te zijn, gezien zijn rode petje en donsveertjes, agossie. Helemaal groggy, met één oog dicht en niet in staat te staan, druppelde ik wat water in zijn bek.

Een spechtenjong (rood petje en donsveren)

Kikker hield ons ondertussen goed in de gaten

Kikker was ook bezorgd om de aangeslagen jonge specht

Tja, ik wist het ook allemaal niet en hield het spechtenjong maar even bij me. Het leek wat bij te komen.

Het spechtenjong was behoorlijk aangeslagen.

Tweede ronde
De kleine grote bonte specht op mijn schoot houden was geen optie, dus ik besloot het maar aan te kijken en legde hem op een rustige plek onder een boompje. Ondertussen was ma specht ook al over de schutting komen kijken. Die was natuurlijk op zoek naar haar kleine jongen.

Af en toe ging ik even kijken en beetje bij beetje kwam er weer wat leven in het spechtje; het zag er hoopvol uit. Naast de jonge specht was er ook een jong, nieuwsgierig kikkertje in de tuin.

Schattig toch, zo’n ieniemienie kikker?!

Een jong kikkertje op de hand. Wat een ieniemienie toch

Het kikkertje ging er snel weer vandoor

De miniatuur kikker nam plaats op een blad

De volgende morgen
Ik werd wakker met de gedachte dat er wellicht een dode vogel op te ruimen viel en hoewel ik dat inmiddels al vaker heb moeten doen, is het nooit leuk. Een paar minuten later in de tuin echter, was het spechtenkind weg! En dan zijn er dus twee mogelijkheden:

  1. De jonge specht heeft het overleefd en is weer naar zijn moeder gevlogen.
  2. De jonge specht is gekidnapt – en opgegeten – door een ander dier.

Als je het niet erg vindt, houd ik het bij die eerste mogelijkheid!

 

Die andere jonge specht: Gefladder deel 1