Natuurmomenten

Kaardenbollen en putters

januari 2013
Wat zijn ze toch mooi, die kaardenbollen. En wat zijn ze toch mooi, die putters. Het is een uiterst geslaagde combinatie.

Naast het fietspad langs het Ruige Riet in het Sloterpark, staat het vol met kaardenbollen. De grote kaardenbol is een in het oog springende, stekelige plant die heel veel op de distel lijkt (maar het niet is).
Mijn kennismaking met de stekels van de kaardenbol vond enige jaren geleden plaats, toen ik weer eens verlangend naar die grote lila bollen keek. Met de redenering dat ze toch maar ‘als onkruid’ langs het pad stonden en ik er dus gerust wel eentje kon plukken, stak ik mijn arm uit… “Aaaaargh!!!!” Ik had mijn lesje geleerd.

Moeder natuur straft meteen.
Gij zult niet plukken!

Het leukste van de kaardenbol is dat hij ander moois aantrekt. De putter. De putter komt uit de familie vink en is bijzonder aantrekkelijk met z’n kleurtjes. Het is dan ook een feestelijk gezicht, wanneer de vogels van schrik met z’n allen tegelijk uit de bosjes kaardenbollen schieten wanneer je langsloopt. Een en al kleur, prachtig!

Minder prachtig is het, als je dan weer nét te laat bent met het nemen van een foto. Maar… 2013 begon verrassend goed. Niet alleen de koperwiek en de zanglijster lieten zich vastleggen, dit keer ook de putter. Eindelijk.

Putter in de bosjes kaardebollen

De kwaliteit van de foto’s had beter gekund, maar ja, je mag een gegeven putter natuurlijk niet in de bek kijken hè? Een bek vol… kaardenbollenzaad.

Putters gek op kaardebollenzaad