Natuurmomenten

Kat vangt prooi

december 2014
Het vangen van levend voer gaat niet elk dier even makkelijk af, concludeerde ik laatst uit een mail van Yvonne Roelofs uit Friesland. Waar menig kat met trots zijn gevangen, nog nipt levende, prooi voor de voeten van zijn mensenmama of -papa neer kan leggen, doet kat Midas dat nét een beetje anders:

Domme kat
Yvonne Roelofs: “Onze kat Midas kwam laatst thuis met een halve vetbol. Wat was hij trots op zijn ‘prooi’! Het vangen van vogeltjes lukt hem (gelukkig) niet, dus dan maar hun voedsel afpakken, moet hij gedacht hebben. Hij komt ook wel eens met stukjes brood thuis, haha.”

Een paar weken later kreeg ik opnieuw een berichtje van Yvonne:

Slimme kat?
Yvonne Roelofs: “Vandaag ving Midas warempel bijna een merel! Ik had hem nog uitgelachen, want hij zat binnen door zijn kattenluikje naar buiten te gluren waar een merel met een stukje brood in de weer was. Midas leek totaal niet in jacht-modus en kwam eerder wat sukkelig over. Maar waar wij altijd dachten dat hij veel te dom en onhandig was om een levende prooi te vangen, sprintte meneer prompt in sneltreinvaart op de merel af! Ik dus snel naar buiten en ik denk dat de kat daardoor de merel even losliet, die zodoende gelukkig veilig weg kon komen – weliswaar een hele lading losse veertjes achterlatend.

En toen opperde mijn vriend dus opeens de mogelijkheid dat onze kat wellicht helemaal zo dom niet is. Wij dachten altijd dat Midas met stukjes brood aan kwam zetten omdat hij geen vogels kon vangen, maar misschien legt hij het brood wel expres in onze tuin om de vogels zo in een hinderlaag te lokken!

Zou hij echt zo slim zijn?
Als je zijn koppie ziet kun je het je eigenlijk niet voorstellen…”

Midas de kat is zo slim als de groene reiger

Wat mij betreft Yvonne, is jullie Midas wel degelijk een heel slim baasje.
In ieder geval: Zo slim als de groene reiger!