Natuurmomenten

Koolmezen voortuin ontdekken dood jong

mei 2016
In het nestkastje in de voortuin zaten twee jonge koolmeesjes. Dit tweetal was ouder dan de zeven meesjes in de nestkast in de achtertuin, dus met wat rekenwerk was de verwachting dat de twee deze afgelopen week zouden uitvliegen. Maar dat gebeurde niet. Elke keer wanneer ik de deur uitging en er een hoop vrolijk gekwetter en geritsel uit de nestkast klonk, was ik ervan overtuigd ze voor de laatste keer gehoord te hebben. Even later bleken ze echter nog gewoon te zitten waar ze zaten: knus in de nestkast. Genietend van de hapjes van pa en ma.

24 mei – Hmm, nu begon ik me wel zorgen te maken. Pa en ma koolmees bleven maar heen en weer vliegen en aan de ingang van de nestkast hangen (zie video). Dat zag er niet goed uit. Dit gedrag herkende ik van enkele jaren eerder en daarbij was het resultaat: dode meesjes.
Het moet toch wel de nachtmerrie van elke vogel zijn, ontdekken dat je jongen dood zijn, terwijl je ze dag in dag uit goed verzorgd hebt. Dat gaat je natuurlijk niet in de koude veren zitten.

Koolmees kijkt uitgebreid de nestkast rond.

Koolmees kijkt nestkast rond

Koolmees gaat de nestkast niet in.

Koolmees is verbouwereerd en gaat nestkast niet meer in.

25 mei – De mezen waren vanmorgen niet meer bij de nestkast verschenen, dus ik besloot tot inspectie over te gaan. En ja hoor, daar lag een dood meesje. Het was er één. Was het andere jong dan al eerder uitgevlogen?

Dood mezenkindje

Een dood meesje op het nest in de nestkast.

VIDEO
Verdrietige ontdekking in de voortuin

Kan een rups het tij nog keren?
In de video zie je pa of ma koolmees tegen beter weten in nog een lekkere rups meenemen. Toen er echter geen reactie uit de nestkast kwam, was er geen ontkennen meer aan, er was geen leven meer. Onthutst at de koolmees de rups dan maar zelf op, om vervolgens nog lang te blijven treuren.

Van ontdekking naar ontdekking
Met twee stokjes probeerde ik het nest voorzichtig uit de nestkast te tillen, zodat ik het in z’n geheel op het terras kon leggen, zodat de mezen nog even afscheid zouden kunnen nemen. Ook was ik benieuwd of er wellicht iets over het hoofd gezien was. Nou, dat laatste bleek alvast waar, want er rolde wat van het nestje af: een niet-uitgekomen eitje!

In de inmiddels lege nestkast rolde nog een niet-uitgekomen eitje

Het eitje legde ik naast het meesje op het nest en bekeek de boel eens nader.

Op het nest de jonge mees met eitje en... een vleugel?

Verrek!
Er lagen warempel twéé dode meesjes op het nest! Het ene jong was dus niet al uitgevlogen, maar juist eerder doodgegaan. Je ziet duidelijk nog een vleugel, en wat nog meer, zitten. Wat luguber zeg. Dan vraag je je toch des te meer af wat er in hemelsnaam gebeurd moet zijn daarbinnen.

Ja, een vleugel. Er blijkt nog een tweede dode mees te liggen.

Om pa en ma koolmees even alle ruimte te geven, ging ik naar binnen. En agossie, toen ik een paar minuten later uit het raam keek, bleken de twee nog even goed afscheid te nemen van hun jongen. Indrukwekkend tafereel hoor, zo op de vroege morgen.

Koolmees neemt afscheid

Koolmees neemt afscheid van jongen

Later bij het schoonmaken en terughangen van de nestkast, hoopte ik maar dat het met de mezen in de achtertuin rooskleuriger af zou lopen.