Kuikens kotsen

augustus 2016
Elke zichzelf respecterende ooievaar weet anno 2016 wel dat de snackbar van Ome Willem in Amsterdam Nieuw-West ‘the place to be’ is. Daar, vlak aan de Osdorperpolders, komen jaarlijks enkele ooievaars bijeenkomen alvorens aan hun reis naar Afrika te beginnen. Het is de plaats waar je hoogwaardige eendagskuikens kunt scoren. Gewoon, omdat je het lekker vindt, óf ter voorbereiding op die lange tocht naar dat andere continent. Ooievaars uit het hele land – dit is af te lezen aan de ringnummers om hun poten – staan geregeld bij Willem voor op het grasveld. Of op de lantaarnpaal voor de deur of op het dak, waar ze dan via het raam naar binnen gluren om Willem aan te sporen om een beetje op te schieten.

Ooievaar voor de deur bij Ome Willem - Geuzenveld 2014

De bekendste onder hen is ras-Amsterdammer Manke Nelis. Hij is klant van het eerste uur. Nelis met zijn manke poot, doet niet aan overwinteren in Afrika. Hij blijft gewoon het hele jaar door in ons heerlijke kikkerlandje, waar hij de kuikens van Willem verkiest boven de kikkers.

Vondelpark
In 2014 werd duidelijk dat de manke ooievaar uit Geuzenveld, dezelfde ooievaar is die in het Vondelpark in Amsterdam Zuid zijn nest heeft. Daar, hoog op de paal op de Schapenweide, brengt hij elk jaar met vrouwlief een aantal gezonde jongen op de wereld. Ook dit jaar hebben bezoekers van het Vondelpark weer kunnen genieten van een nest met ooievaarsjongen, drie stuks (vorig jaar waren het er vier, maar met het vierde jong ging het mis). Jongen die geregeld alleen op het nest zaten, terwijl pa en ma zich een aantal kilometers verderop tegoed deden aan heerlijke eendagskuikens. “Ooooh, da’s niet eerlijk,” denk je nu wellicht. “Die ouders lekker snacken, en die kleintjes dan…?” Wanneer je nu kotsmisselijk wordt van dit onrecht, kan ik je meteen geruststellen en vertellen dat ook de ooievaarsouders zélf hiervan moeten overgeven. Letterlijk.

Zum kotzen
Wanneer ooievaars hun eten naar binnen werken, wordt e.e.a. opgevangen in hun krop. Hier wordt het eten als het ware een beetje voorverteerd. Weer terug op het nest, wordt de inhoud vervolgens vol liefde uitgekotst, zodat de jongen zich enthousiast op hun maaltijd kunnen storten. In het geval van de ooievaarsjongen uit Zuid, bestaat die maaltijd dus geregeld uit eendagskuikens, wat met onderstaande foto’s die mij toegestuurd werden, nu onomstotelijk aangetoond wordt.

Foto’s: Marianne Oosterhuis

Uitgekotste eendagskuikens voor de ooievaarsjongen - Foto: Marianne Oosterhuis

Uitgekotste eendagskuikens voor de ooievaarsjongen - Foto: Marianne Oosterhuis

De drie ooievaarsjongen trekken om het hardst om een lekker pootje te bemachtigen.

Uitgekotste eendagskuikens voor de ooievaarsjongen - Foto: Marianne Oosterhuis

Gezinsuitje
Eenmaal oud genoeg om uit te vliegen, vliegen de ooievaars gezellig met het hele gezin naar Nieuw-West. Daar kunnen de kleintjes vervolgens zélf kennismaken met die snackbar aan de polder. Ja, ja, tijden veranderen. Waar de Ome Willem van vroeger ons maar wat graag broodjes poep aansmeerde, heeft de Ome Willem van nu een veel voedzamer maaltijd te bieden,  kuikens. Maar wel zónder broodje erbij, want brood is voor ooievaars een foute hap!


Stork: wat eten ooievaars doorgaans?