Natuurmomenten

Lepelaars terug in Sloterpark

mei 2015
Ja ja, de lepelaars zijn terug in het Sloterpark, hoe leuk!

Lepelaars uit Sloterpark op AT5

Lepelaars 2013
Na twee jaar geleden met veel plezier aandacht besteed te hebben aan deze prachtige witte wezens, die het tot een uitzending van AT5 geschopt hadden, was het een teleurstelling om de vogels het jaar daarop te moeten missen. Tja, helemaal ongelijk kon je de lepelaars natuurlijk niet geven: ben je nét ontspannen aan het broeden, wordt er vlák naast je nest een luidruchtig festival gegeven!
Volgens sommigen is dat er de reden van geweest dat het eerste lepelaarsnest verstoord werd en mislukte. Toch klonk later ook nog goed nieuws uit een tweede nest.

Teleurstelling - om te huilen...

Lepelaars 2014
Vorig jaar zag ik tijdens het hardlopen wederom een lepelaar in het inmiddels bekende ‘reigersbosje’ (naaldbomen vol reigersnesten). Yes, ze komen terug, dacht ik toen nog. Maar waarschijnlijk is dat gewoon een lepelaar geweest die eropuit gestuurd was om de boel te verkennen. Aangezien het bij dat ene bezoek gebleven is, neem ik aan dat deze lepelaar een negatief advies aan zijn soortgenoten afgegeven heeft. Dát was balen.

Lepelaars 2015
Maar het Sloterpark krijgt nu dus een nieuwe kans!
Een paar dagen geleden vertelde parkvriendin Ans, dat de lepelaars terug zijn in het reigersbosje. Diezelfde middag ben ik gaan kijken, maar zag helaas alleen de reigers. Wetende dat de lepelaars zich in 2013 vooral ’s ochtends goed lieten zien, nam ik vanmorgen – zondag 10 mei – voor de zekerheid mijn camera mee op zak tijdens m’n rondje hardlopen…

Daar, hoog in de boom, zaten twee lepelaars vol in zicht.
Het blijft bijzonder.

2015 - De lepelaars terug in het 'reigersbosje' van het Sloterpark

2015 - De lepelaars terug in het 'reigersbosje' van het Sloterpark

En laten nu net vandaag, vlák naast het nest, festiviteiten plaatsvinden.
Het zal toch niet gebeuren dat de lepelaars daardoor alsnóg op hun beslissing zullen terugkomen om in het Sloterpark te gaan broeden?

To be continued…

2015 - De lepelaars terug in het 'reigersbosje' van het Sloterpark
2015 - De lepelaars terug in het 'reigersbosje' van het Sloterpark

*  *  *