Natuurmomenten

Merel bouwt nest en legt eitjes

april 2016
Afgelopen herfst en winter waren er opvallend veel merels in de tuin en nu, in de lente, is er één stelletje overgebleven. Het vrouwtje is makkelijk te herkennen aan haar witte befje; ze had al snel m’n hart gestolen. Maar ja, mijn tuin is niet echt geschikt voor een merelnest. Tenminste, dat dácht ik.

Op 3 april dook meisje merel – die ik Merel noem – opeens de smalle strook jasmijn naast het raam in. Huh, dacht ik, wat doet zij nou? Ze rommelde wat, vloog er weer uit, ging erboven op de schutting zitten en keek nog eens van alle kanten naar de jasmijn. Daarna vloog ze weg. De volgende dag, 4 april, gebeurde hetzelfde. Alleen had ze toen haar kerel bij zich. Alsof ze wilde zeggen: “Kijk kerel merel, wat vind je ervan?”. Het zag er heel grappig uit, die twee al scharrelend in dat smalle stukje groen tegen de schutting, vlak naast het raam.

Merel de merel met haar witte befje

Meisje merel met haar witte bef.

Kerel merel

Kerel merel - een mannetje dus.

Nestmateriaal
En toen opeens, op 5 april, dook Merel met een vergaan blad de jasmijnstruik in. Zou het dan toch gebeuren? Zou ze een nest bouwen? Ik was helemaal in de gloria; dit had ik toch echt niet verwacht.

Meisje merel begint te bouwen aan een nest.

Een koolmees die alle bedrijvigheid zag, vond dat hij niet achter kon blijven. Hij ging meteen als een malle tekeer met het nestmateriaal dat ik elk jaar voor de vogels neerleg en ophang (wanneer eind september de nestkastjes dan weer schoongemaakt worden, vind je het spul altijd weer in de nestbekleding terug. Leuk hoor).

Koolmees plukt aan nestmateriaal.

Bijzondere taakverdeling
Terwijl Merel elke ochtend hard aan het nest bouwde, hing haar kerel maar wat rond in en om de tuin. Op een gegeven moment is hij zelfs lekker in bad gegaan…

Meneer merel aan het badderen.

Merel nam steeds grotere plukken takjes en troepjes mee voor het nest.

Vrouwtjesmerel met nestmateriaal.

Jaaa, er werd heel wat afgesleept.

Vrouwtjesmerel met nestmateriaal.

Van achter het raam keek ik bewonderend toe hoe Merel van niets ‘iets’ maakte.
RESPECT hoor

Vrouwtjesmerel met takjes en troepjes.

Ondertussen liet ook kerel merel zich weer even zien.

Mannetjesmerel houdt wacht op schutting.

Merel bouwde stug verder. Takje hier, takje daar en wiebelen met die kont maar.
Zo ontstond steeds duidelijker een echt nest

Merel het vrouwtje is bijna klaar met het nest.

Elke ochtend werd er hard gewerkt en iedere keer wanneer ik dacht dat ze nu wel klaar zou zijn… kwam Merel weer met haar troepjes aangerend. Zo aandoenlijk om te zien.

Merel heeft tóch nog wat extra takjes voor het nest gevonden.

Vrouwtjesmerel met takjes bij de minivijver.

Vrouwtjesmerel met bek vol takjes.

Vrouwtjesmerel met bek vol takjes om aan het nest te bouwen.

VIDEO
DOE-HET-ZELF, klussen met Merel.
Om een nest te bouwen, is een wiebelkont onmisbaar:

Eerste legdag, maandag 11 april
Eén eitje
(Op internet stond te lezen dat merels elke dag één ei leggen.)

Merelnest: één eitje

Tweede legdag, dinsdag 12 april
Twee eitjes, alles volgens plan.

Merelnest: twee eitjes

MAAR TOEN GING HET MIS
Omdat de merels in de vooravond opvallend onrustig door de tuin hipten en mekkerden, vroeg ik me af of er iets bijzonders aan de hand was. Was het mogelijk dat er wellicht tóch meer eitjes op één dag gelegd konden zijn? Toen ze weg waren, maakte ik daarom snel nog een foto van het nest. Nou, ik schrok me rot. Want in plaats van heel misschien al dat derde eitje… lag er opeens nog maar één ei! Wat was hier gebeurd??!!! Bezoek van een ekster?

Gepikt
Van de twee nog maar één eitje over.

Een eitje gepikt! Van de twee eitjes, lag er nog maar één

Derde legdag, woensdag 13 april

’s Ochtends vroeg op deze derde dag, zag ik tijdens het drinken van een kop koffie een ekster – een gróte – op het terras zitten. Zijn blik had hij gevestigd op het nest en hij leek startklaar om ernaartoe te duiken. Met een harde BOEM van mijn hand tegen het raam vloog hij weg. Potverdepotver dacht ik, hij verpest alles! Ik had me er dan ook al een beetje bij neergelegd dat de merels het voor gezien zouden houden, maar… ze kwamen terug! En Merel ging gewoon verder waar ze gebleven was, stoer wijfie.

Terug op twee eitjes (wat er nu dus eigenlijk drie hadden moeten zijn)

Merelnest: wederom twee eitjes.

Vierde legdag, donderdag 14 april
Drie eitjes

Merelnest: drie eitjes.

Vanuit de magnolia van de buren hield kerel merel de boel in de gaten.

Merel mannetje in magnolia

Vijfde legdag, vrijdag 15 april
Vier eitjes (wat er zonder ingrijpen dus vijf zouden zijn geweest).

(Tussen alle merelinfo stond te lezen dat er pas gebroed wordt wanneer het laatste eitje gelegd is. Dit, omdat de eitjes dan allemaal tegelijkertijd uit kunnen komen).

Merelnest: vier eitjes.

Merel had nu in totaal vijf eitjes geworpen en waar ze op eerdere dagen na een ei gelegd te hebben van het nest ging, bleef ze er nu continu op zitten (op een enkel uitstapje voor een hapje en een drankje na). Het broeden was begonnen!

To be continued…