Natuurmomenten

Muis met identiteitscrisis

maart 2010
Ik kom de kamer binnenlopen en zie m’n geliefde kat loeren naar de voedersilo voor de vogels die aan de schutting hangt. Da’s raar, denk ik nog. Meestal interesseren die vogels hem niet. Ik nader het raam en volg zijn ogen. Huh?! Maar dát is niet de bedoeling!

Het ís helemaal geen vogeltje.
Het is een piepklein muisje dat volledig op z’n gemak van de zonnebloemkernen aan het genieten is.

Muis denkt dat hij een vogel is.

“Ehm, wat doe jij daar?”
“Ik zit lekker te eten.”
“Ja, dat zie ik, maar dat eten is niet voor muisjes bedoeld. Het is voor de vogels.”
“Ik ben een roodborstje.”
Even ben ik van mijn stuk gebracht.
“Nee, jij bent geen roodborstje. Ik weet heel goed hoe een roodborstje eruit ziet en daar lijk jij zéker niet op. En ook niet onbelangrijk, roodborstjes vinden het helemaal niet prettig om aan een pindasilo te hangen.”
“Oké, je hebt gelijk. Ik ben een pimpelmees.”

De kat en ik kijken elkaar verslagen aan en leggen ons erbij neer dat dit muisje gewoon een beetje in de war is. We besluiten hem maar met rust te laten.

We hebben het muisje hierna gelukkig niet meer teruggezien. Waarschijnlijk heeft zijn moeder hem ervan weten te overtuigen dat hij toch écht een muis is (of hij ligt nu ergens op de bodem van de sloot, omdat hij zich opeens een vis waande!).