Nestje koolmeesjes in voortuin en achtertuin
mei 2016
Met een nestje koolmeesjes in de voortuin én in de achtertuin is er weer alle reden voor beschuit met rupsjes. Elk jaar is het weer spannend of wel/niet voor een bepaald nestkastje gekozen zal worden en is dat dan het geval, dan ben ik altijd weer blij als zo’n nestje dan ook weer met succes een nieuwe lichting meesjes aflevert. Maar goed, zover zijn we nog niet.
In de achtertuin
Pimpelmees pleegt huisvredebreuk.
Wat ging hieraan vooraf…?
Doordat de nestkastjes in de achtertuin van plaats veranderd waren, was het extra spannend of er gebruik van gemaakt zou worden. Uiteindelijk bleken er twee geïnteresseerde koppels te zijn en dat kwam prima uit, want voor beide koppels was er een geschikt huisje. De pimpelmeesjes konden mooi in het nieuwe huisje met het kleine invlieggat en de grotere koolmeesjes konden hetzelfde huisje nemen als altijd. Nou, zo gemakkelijk als het leek, was het natuurlijk niet. Waar ík superblij was dat de pimpelmezen hun huisje leken te waarderen, waren de koolmezen dat níet! Zij wilden geen pimpelmezen als buren. Een van de pimpelmezen werd zelfs letterlijk aan z’n veren het huis uit getrokken en eenmaal eruit, kwam van de andere kant de andere boze koolmees zich ermee bemoeien, jemig.
Een paar dagen later leek alsnog alles goed te komen toen een pimpelmees met een beste pluk nestmateriaal aan kwam vliegen. Bij nader inzien echter – vlak voor het binnentreden van de nestkast – koos hij tóch maar eieren voor zijn geld en nam de vleugels. Jámmer zeg!
Pimpels pesten terug
Nog boos op de koolmezen, bezochten de pimpelmezen sindsdien wekenlang de nestkast van de koolmezen wanneer die er niet waren. Het was zoiets als ‘als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel’. En elke keer wanneer ik het zag gebeuren, dacht ik ‘jullie gaan klappen krijgen…’
VIDEO
O o o, het zijn net mensen…
Toen de pimpelmezen op een gegeven moment een paar slierten stro mee het koolmezenkastje in namen, vonden de koolmezen het blijkbaar welletjes. De volgende dag begonnen ze als een malle dan eíndelijk een nestje in de nestkast te maken.
11 mei
Koolmees zat nog te broeden.
Organisch nestmateriaal
Elk jaar hang ik nestmateriaal bestaande uit cacaovezels en jute op, en elk jaar met succes. Het is zo’n leuk gezicht, dat nestje dat in eigen tuin bij elkaar geplukt is (zie onderstaande video). En alles wat op de grond valt, wordt weer door andere vogels bij elkaar geraapt. Meerdere vogels vliegen zo met een beste pluk in de bek de tuin uit. Het kan dus zomaar zo zijn dat ook de buurnestkastjes een bedje van tante Mar hebben ;-)
12 mei
Opeens lagen ze daar, de pasgeboren meesjes.
VIDEO
Plukken voor een goed doel.
Er wordt inmiddels non-stop af- en aangevlogen met eten, eten en nog eens eten en het doet me goed dat te zien. Jaren geleden, met mijn allereerste nestje, ging het namelijk mis. Toen stopten pa en ma koolmees zomaar opeens met voeden en voelde ik aan m’n water dat er iets niet klopte. Ik zie die kleine, kale knapperds nog zo liggen. Levenloos.
Deze rups zal beslist geen vlinder meer worden.
Koolmees en rups verdwijnen razendsnel in de nestkast.
Dat de jonge meesjes zich maar naar wens mogen ontwikkelen…
Ondertussen in de voortuin
In de voortuin zijn de kinderen al een stuk groter; daar hadden de volwassen mezen hun keus al vroeg op de vertrouwde nestkast laten vallen. Elk jaar trekt er weer een verliefd koppeltje in en een compleet gezinnetje uit. Erg leuk om het allemaal via het keukenraam te kunnen volgen. Dit jaar zijn er slechts twee jongen. Of dat vanaf het begin zo geweest is óf dat de anderen het niet overleefd hebben en door pa en ma uit huis gesleept zijn, dat weet ik niet. In ieder geval zullen deze twee meesjes eerdaags wel uitvliegen.
Om uit te kunnen vliegen, moeten ze natuurlijk wél sterk genoeg zijn. Van een smakelijk proteïnerijk hapje krijgen de meesjes dan ook nooit genoeg. Gelukkig wordt hun buikje doorlopend gevuld.
Pa koolmees weet altijd de lekkerste rupsen uit te zoeken (moeder trouwens ook).
En dat is niet zo gek natuurlijk, want de vogels bij mij in de tuin zijn inmiddels nogal verwend geraakt. Zomaar een willekeurige rups kan dan natuurlijk nooit goed genoeg zijn voor de kleintjes; alleen de allerbeste worden meegenomen.
Andere verwennerij
Nu wel snel afleveren die rups, anders is hij niet vers meer!
VIDEO
Vers en voedzaam.
2016
Voorgaande jaren