Natuurmomenten

Pais en Vree

Ook een halsbandparkiet heeft zo nu en dan verdriet…

Sinds kort hebben we een behoorlijk kale halsbandparkiet in de tuin. Dat ziet er best sneu uit en je vraagt je dan als vanzelf af wat er wel niet gebeurd moet zijn.
Eerst dacht ik nog dat hij een irritante praatjesmaker was, die wellicht door een groep soortgenoten die hem zat was, te grazen was genomen. Inmiddels weet ik beter.

Toen alles nog koek en ei was
Kijk ze hier nu zitten, Pais en Vree, een vredig tafereeltje. Hier leek alles nog koek en ei. Heel kort had ik dan ook overwogen de twee halsbandparkieten Koek en Ei te noemen, maar Pais en Vree klonk toch net even wat chiquer (alhoewel de naam Ei prima gepast zou hebben bij die kale).

De halsbandparkieten Pais & Vree toen alles nog koek en ei was...

Kort na dit vredige moment, openbaarde de harde werkelijkheid zich. Geen vrede en liefde, eerder flinke herrie in de tent. Of beter gezegd: herrie in de tuin! Die grote groene dame bleek namelijk een pittig, dominant wijf. Haar naam, Pais, totaal onwaardig. Arme Vree, hij had totaal niets in te brengen bij haar.

Wegwezen jij!
Toen de twee voor de zoveelste keer ruzie hadden, zat ik net met een kommetje yoghurt op schoot, heerlijk naar André Hazes te luisteren. Toch pakte ik snel m’n camera van tafel om vervolgens wat klungelig – bang om te morsen – hun gepik op elkaar vast te leggen. Later, bij het bekijken van het filmpje, hoorde ik opeens hoe NIET toepasselijk de gezongen tekst op dat moment was. Lachwekkend was het wel. Je hoort in het filmpje de oude André namelijk zingen: “Mag ik dan voor altijd bij jou blijven. Het leven is zo mooi, jij aan mijn zij. Met jou kan ik lezen en kan ik schrijven…”

Dat zou prettig zijn
En opeens werd het me duidelijk waarom Vree zo kaal was (zelfs de mooie halsband die mannetjes halsbandparkieten altijd dragen, was hij kwijt). De beste man was gewoon letterlijk en figuurlijk kaalgeplukt door dat nare mokkel van hem! En nu hij niets moois meer bezat, wilde ze opeens niets meer met hem te maken hebben. Wat een vals loeder.

Luid meezingend met het volgende mooie Hazes lied, bleek de tekst van dít liedje wél zeer toepasselijk. Het heet ‘Dat zou prettig zijn’. Luister maar goed. En zou het dan niet prettig zijn, als iemand zich eindelijk eens om die arme Vree zou bekommeren?