Ooievaars ringen in Natuurpark Vrije Geer in Amsterdam Nieuw-West
Natuurmomenten

Recordaantal ooievaars in Amsterdam

juli 2023
Maandag 19 juni is in de parken van Amsterdam begonnen met het ringen van de ooievaarsjongen door ‘Lord of the Rings’ Engbert van Oort. Dit ringen – verdeeld over twee dagen – werd gecoördineerd door ecologisch medewerkers van de gemeente, Marina den Ouden en Ruud Lutterlof.
We startten die ochtend in Natuurpark Vrije Geer, om vervolgens richting de voormalige Lutkemeerschool aan de Lutkemeerweg te gaan. Het was dit jaar voor het eerst dat op dat schoolgebouw tegelijkertijd vier nesten naast elkaar in gebruik genomen waren. Sowieso levert Amsterdam dit jaar een recordaantal ooievaars.

Gemeente Amsterdam – Stadsdeel Nieuw-West

Ook al zijn niet álle eieren uitgekomen

Foto’s ei/header: Paul Koene

Jonge ooievaars dood?

In onderstaande video kun je zien dat de ooievaarsjongen zich schijndood houden tijdens het hele proces; dit is hun overlevingsstrategie bij roofvogels (en dus ook bij mensen die het nest leeg willen roven ;-)). Hun ouders houden ondertussen van een afstandje alles in de gaten. De kleintjes worden niet alleen geringd, maar ook gewogen en gemeten. Zelfs hun bek krijgt een oppoetsbeurt. Wanneer ze vervolgens weer op het nest teruggeplaatst zijn, komen pa en ma meteen weer een knuffel geven en is het alsof er niets gebeurd is.

Ringer ‘Lord of the Rings’ Engbert en Marjori Hong

Belang van ringnummers

Met het ringen krijgen de ooievaars een uniek nummer. Op deze manier kunnen we goed in de gaten houden hoe het vandaag de dag met de ooievaarspopulatie gaat en hoe de vogels zich gedragen. Veel ooievaars overwinteren de laatste jaren bijvoorbeeld gewoon op een nest in Nederland en vliegen niet zoals voorheen richting Afrika. Of er is opeens een flinke ruzie gaande, waarbij dan van de ringen af te lezen is, dat een brutale ooievaar uit bijvoorbeeld Voorburg, hier in Amsterdam op huizenjacht is… 

Zo bleek maandagochtend dat een van de huidige Lutkemeerouders, zelf in 2018 geboren was in het Vondelpark. Dat is dus een van de nakomelingen van ooievaar Manke Nelis, die zelf al jaren een bekende van Gefladder is.

Stand van zaken

Nesten Lutkemeerschool:

  1. 1 jong
  2. 1 jong
  3. 3 jongen
  4. 2 jongen en 2 niet uitgekomen eieren

Nest Natuurpark Vrije Geer: 3 jongen


 

 

Ooievaars in het boek Natuur met een knipoog (Gefladder deel 1)