Natuurmomenten

Riverdance langs de Sloterplas

maart 2015
Toen ik laatst een wandeling rondom de Sloterplas maakte, werd mijn aandacht getrokken door een meeuw die de traditionele Ierse stepdance tot in de perfectie bleek te beheersen. Deze Riverdance solodanser was voor een aantal optredens speciaal uit Ierland overgevlogen.
Tijdens zijn repetities werd duidelijk dat hij voor zijn danskwaliteiten op Hollandse bodem rijkelijk beloond wordt. Dat is de vliegreis vast meer dan waard.

Wat zit daar in de bodem?

Riverdance aan de Sloterplas met meeuw: regenworm kan het dansje niet waarderen

Van Riverdance tot regenworm: de theorie
In gedachten ging ik terug in de tijd, toen de juffrouw op school enthousiast vertelde over de natuur. Over hoe de vogels de regenwormen in de maling nemen. Dat de regenwormen denken dat de trilling in de bodem veroorzaakt wordt door neervallende regendruppels, terwijl het in werkelijkheid om het getrappel van de vogels gaat. En net wanneer zo’n regenworm dan vrolijk z’n koppie laat zien, staat hem boven de grond de onverbiddelijke snavel van een gevleugelde vijand te wachten! Geen druppel dus, maar wél nattigheid. Is dát even lullig. Hap, slurp, weg worm!

Van Riverdance tot regenworm: de praktijk
Snel trok ik m’n camera uit m’n jaszak om bovenstaande natuurles eindelijk eens met aandacht in de praktijk te bekijken…


Je hebt natuurlijk ook vogels die voor de makkelijke weg kiezen: