Riverdance langs de Sloterplas
maart 2015
Toen ik eens een wandeling langs de waterkant in het park maakte, werd mijn aandacht getrokken door een meeuw die de traditionele Ierse stepdance tot in de perfectie bleek te beheersen. Deze solodanser van de beroemde Riverdance theatershow bleek voor een aantal optredens speciaal uit Ierland te zijn overgevlogen. Wat bijzonder, om hem tijdens zijn repetities te mogen bewonderen. Het was zelfs toegestaan te filmen en dat liet ik me geen twee keer zeggen.
Al snel werd duidelijk, dat hij op/door Hollandse bodem rijkelijk voor zijn danskwaliteiten beloond werd. Dat was zijn vliegreis vast meer dan waard.
Wat zit daar in de bodem?
Van Riverdance tot regenworm: de theorie
Vroeger op school vertelde de juffrouw al hoe vogels de regenwormen in de maling nemen met hun wormendans. Het getrappel van de vogels veroorzaakt, net als neervallende regendruppels, trilling in de bodem. De regenworm denkt dat die trilling veroorzaakt wordt door een hongerige mol, dus die die denkt ‘wegwezen’ en vlucht naar boven. En net als hij dan opgelucht zijn koppie boven de grond steekt, staat hem daar de onverbiddelijke snavel van een gevleugelde vijand te wachten! Geen mol dus en zelfs geen druppel. Wél nattigheid! Is dat even lullig.
Van Riverdance tot regenworm: de praktijk
Je hebt natuurlijk ook vogels die voor de makkelijke weg kiezen: