Natuurmomenten

Rode borst voor de jonge roodborst

september 2016
Een prachtig vogeltje, de roodborst. En schattig ook, alhoewel…
In de lente is het een genot om een verliefd koppeltje roodborstjes zij aan zij door de tuin te zien scharrelen. En later, om pa en ma vol liefde hun jongen te zien verzorgen. Buiten het broedseizoen echter, hebben zowel de vrouwelijke als de mannelijke versies van dit kleine vriendelijke vogeltje, behoorlijk last van territoriumdrift. Tenminste, als het om een soortgenoot gaat. Roodborstjes kunnen elkaar niet uitstaan; met andere rassen kunnen ze prima overweg.

De rode borst
In de herfst en de winter  is geregeld te zien hoe de ene roodborst in de tuin, plotseling een soortgenoot opmerkt en dan met rode (oranje) borst vooruit de confrontatie zoekt. Die rode borst is dan ook bedoeld om indringers af te schrikken. Aangezien jonge vogeltjes nog alle hulp van pa, ma, broertjes en zusjes nodig hebben, hebben de jonge roodborstjes nog géén rode borst. Zij zijn olijfkleurig met een gespikkeld borstje en verkennen met hun schutkleur en aandoenlijke nieuwsgierigheid op hun gemak de omgeving. Die rode borst komt later pas.

Transformatie
Maar die metamorfose had ik dus nog nooit waargenomen. Tót een van die juveniele roodborstjes van mijn bad gebruik kwam maken. Wat bijzonder om te zien zeg: de olijfkleurige, gespikkelde borst, die transformeert naar rood (wat blijkbaar een ander woord voor oranje is, ach ja).