Natuurmomenten

Spechtentong

Lekker puh?

juli 2012
Een paar weken geleden deed ik bij thuiskomst een vervelende ontdekking in de tuin. Er lag een dode jonge specht op de grond. Och, wat een sneu gezicht, die kleine met z’n rode petje op (hieraan is te zien dat het een jong is). Al weken geniet ik van al die jonge vogels in de tuin en vooral de jonge spechten vallen behoorlijk op met hun koddige uiterlijk en gedrag. En om er dan nu één dood voor m’n voeten te zien liggen…?

Zo irritant, wat je ook voor de ramen hangt of neerzet, op het moment dat die vogels ergens voor willen vluchten, kijken ze niet meer op of om. De ene keer knalt een vogel bij mij tegen het raam en de andere keer hoor ik weer een flinke bons bij de buren.

Jonge specht, dood in tuin: raamslachtoffer

Spechtentong
Blijkbaar lag de jonge specht er al even, want de mieren wandelden al frank en vrij over hem heen. Maar dat was niet het meest opmerkelijke. Want wat was dát nu weer voor raar uitsteeksel? Was dat een tong? Ziet de tong van een specht er zó uit?

De mieren lopen rond oog en bek

Jonge specht, dood in tuin: spechtentong - mieren nemen wraak

Na het mooie beestje op een beschutte plek gelegd te hebben – in de bosjes naast de tuin, zodat de natuur het zelf op kon ruimen – dook ik meteen even achter de laptop: Google!

Samengevat is er het volgende van te maken:
Een specht kan met zijn lange tong tot wel 10 centimeter voedsel uit boomholtes of mierenhopen halen. Aan het eindpunt van de tong zitten stekels en plakkerig spul waaraan de insecten of mieren blijven kleven. De tong is zo lang, dat als de specht zijn bek dicht heeft, de tong de keel in gaat en om de schedel heen rolt!

CT-scan van een spechtenkop
kennislink.nl

CT-scan van een spechtenkop - let op 'de tong'

En nu is de specht dus dood. En nemen de mieren wraak.
Lekker puh, zullen ze dan toch vast wel even gedacht hebben.