Natuurmomenten

Spelletje Wie is het?

augustus 2011
Vorig jaar heb ik dit spel de hele zomer gespeeld, maar ik kwam er maar niet achter wie het was. Of beter gezegd: wát het was. Nu ja, het was een vogel, daar was ik wel over uit. Een kleintje. Een vogeltje dat steeds zó snel weer weg was, dat ik bijna aan mezelf begon te twijfelen. Hadden we nu wel of niet een nieuwe gast…?

Spelletje 'Wie is het'

Leuke gasten, en wel in voor een spelletje
Gelukkig, dit jaar kwam de kleine leukerd opnieuw langs. Mét z’n vriendjes. Steeds vaker en steeds langer, waardoor ze elke keer iets beter te bekijken waren. Ik was dan ook erg opgelucht toen het eindelijk gelukt was om een foto te maken waarop ze redelijk herkenbaar waren. Nu was er tenminste bewijs. Bewijs dat ik echt niet gejokt had over die mysterieuze vogeltjes in de tuin.

Ze komen…

Tjiftjaf komt

En gaan…

Tjaftjaf gaat weer

Een van de twee: Tjiftjaf of fitis
Uit mijn zoektocht op google, bleek dat het om de tjiftjaf of de fitis kon gaan; het duidelijkste verschil zat ‘m in het geluid. Aha, op zoek naar geluidsfragmenten dus. Nou, toen was de zoektocht wel snel voorbij. De vogeltjes die deze zomer dagelijks in de tuin te vinden zijn, zijn overduidelijk tjiftjafs. Ik herkende het geluid meteen: GELUIDSFRAGMENT/INFO TJIFTJAF

Kijk nou eens, het is een vogel met een hoog ‘schattig‘ gehalte.
De tjiftjaf dus.

Schattige tjiftjaf