Natuurmomenten

Spiderwoman

februari 2013

Spiderwoman

Tja, wanneer je een VOGELspin bent, kún je er natuurlijk vergif op innemen dat je vandaag of morgen met je snufferd op Gefladder belandt.

Spin Dora is een Lasiodora Difficilis – hier dankt zij haar naam aan – en is niet giftig voor de mens. Deze spinnendame huurt een kamer bij Hanny Sirach en is volgens Hanny een pittige tante die weet wat ze wil. Je hoeft haar echter niet te vrezen, want ze ziet er gevaarlijker uit dan ze in werkelijkheid is (hmm, ik ben daar nog niet over uit).

Hanny: “Dora kan erg goed dreigen, maar daar blijft het bij hoor. Alleen het waterbakje uit het terrarium halen gaat altijd moeizaam. Ze blijft er desnoods aan hangen; het lijkt wel een spelletje. Uiteindelijk win ík het, maar geef ik de beloning gráág aan Dora: een lekkere vette kakkerlak. En dan komt het leukste: ze klimt ermee op het raam alsof ze toch nog even wil laten zien wie de baas is.”

De vogelspin van Hanny Sirach - Lasiodora Difficilis
De vogelspin van Hanny Sirach - Lasiodora Difficilis

Foto’s: Hanny Sirach

Bang als ik ben voor spinnen, wil ik toch wel eerlijk toegeven hoe interessant en mooi ik spin Dora vind. Er gelijk ook maar voor uitkomend, dat ik vroeger altijd die stripboeken las over mutanten (X-men, Hulk, Fantastic Four etc.), waarbij ik dan fantaseerde dat ik er zélf een was: Catwoman, She-Hulk, Storm, Phoenix. En ja, ook Spiderwoman ben ik ooit geweest. Misschien dáárom wel die fascinatie? Maar van een afstandje hè, alleen van een afstandje.