Natuurmomenten

Spitsmuizen delven het onderspit

september 2017
Zo zie je ze nooit, en zo… drie achter elkaar. Spitsmuizen. Dood. Wat was hier gebeurd?

Spitsmuis 1: geveld door slak?
Genietend van de ochtendgeluiden in het park en ontspannen om me heen kijkend, werd aan het begin van de vlonder mijn aandacht getrokken door iets waarvan al snel duidelijk werd dat het dood was. Dichterbij gekomen, bleek het om een spitsmuis te gaan. En een slak. Een naaktslak waarvan je niet precies kon zien of die nu ook dood was of juist aan het genieten was van een smakelijk hapje dode muis (in de natuur kun je immers van alles verwachten).

Dode spitsmuis met slak

Nog niet eerder had ik hier spitsmuizen gezien. Tot vorig jaar had ik sowieso nog niet eerder een spitsmuis gezien. En nu lag het diertje gewoon voor m’n voeten. In gedachten zag ik de muis dan ook al hard voor z’n leven rennen, met een boze naaktslak er razendsnel achteraan glijdend. De muis was zo stom om weer terug te rennen en bleef op de terugweg met zijn pootjes aan het slijm van de slak hangen. Een worsteling volgde, waarbij de spitsmuis helaas aan het kortste eind trok. Je moet ze niet onderschatten, die slakken.

Dode spitsmuis met slak in zonnestraal

Spitsmuis 2: geveld door een… kat?
Mijn hoofd schuddend om weer tot de werkelijkheid terug te keren, liep ik verder. Nou, het waren nog geen twee stappen, of mijn blik werd getrokken door muis nummer twee. Ook dood. Hoe bizar. Wat voor gekkigheid moet zich hier op de vlonder toch afgespeeld hebben?

En nóg een dode spitsmuis

Dichterbij gekomen, was te zien dat er een gaatje in de muis zat. Wellicht veroorzaakt door het gebit van een kat. Positief bekeken: gegrepen worden door een kat, is een stuk minder lullig dan dat je gegrepen wordt door een naaktslak!

Dode spitsmuis met oorlogswond.

Spitsmuis 3 geveld door…?
Wederom was het de bedoeling mijn wandeling te vervolgen, maar geloof het of niet, er lag een derde spitsmuis op me te wachten!

Spitmuis nunmer drie. Ook dood.

Tja, als je voor je spitsneus ziet gebeuren dat twee van je soortgenoten het onderspit delven, dan sla je blijkbaar vanzelf wel steil achterover. Dood.

Solidariteit to the max.

Spitsmuis dood in het zonnetje.