Natuurmomenten

Stiekem in de tuin

augustus 2016
Wees eerlijk, niet elk dier is even welkom in je tuin. Waar je met de ene soort héél blij bent, zie je de andere liever gaan. Toch kunnen ook die niet zo gewenste diertjes erg leuk zijn om te observeren, al is het maar voor even. Zo stond ik vorige maand tijdens een telefoongesprek uit het raam de tuin in te staren, toen er plots zo’n ongewenste gast stiekem in de tuin rommelde; het deed de aarde op zijn grondvesten schudden…

De ondergrondse
Al enkele dagen was duidelijk dat er een mol in de tuin aanwezig was. Er waren namelijk elke dag wel nieuwe mollengangen te bewonderen. Maf gezicht hoor, hoe de bloemen en planten dan zomaar opeens enkele centimeters hoger staan; dit gebeurt elk jaar. De mol neemt in het geniep – maar ik heb ‘m door – de ondergrondse door mijn tuin, om vervolgens aan de andere kant van de schutting zijn kop op te steken. Daar, aan die andere kant van de schutting, liggen de grasvelden dan vol molshopen.

“Tom tie dom,” daar ging de mol

Zullen we een spelletje doen?
Het spel Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet is erg populair op Gefladder en het wordt met steeds weer andere dieren in een andere setting gespeeld. Zo hadden we o.a. al een waterhoen in het groen en een baby kikker tussen de kiezels. Deze keer echter, speelde het spel zich af tussen de viooltjes die aan de voet van mijn blauwe bessenstruik staan. Ikzelf stond zoals gewoonlijk binnen voor het raam naar de tuin te kijken: de viooltjes bewogen!

Daar zat de stiekemerd
Zie je dat twinkeloogje?

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet: een muis tussen de viooltjes!

De kleine muis zat van een lekker groen hapje te genieten.