Natuurmomenten

Ter land, ter zee en in de lucht

september 2014 – De wiebelende vlonder in het Sloterpark
Nu de fusie tussen TROS en AVRO een feit is en populaire programma’s van weleer eens goed onder de loep zijn genomen, zal aankomende week – door gebrek aan onderhoud – bij de wiebelvlonder langs natuurspeeltuin de Natureluur een nieuwe reeks afleveringen opgenomen worden van Ter land, ter zee en in de lucht. Veel kijkers zullen hier enorm verheugd over zijn!

Na onderdelen als Met glans van de schans, Blij dat ik glij, Vlieg er eens uit en Pompen of verzuipen, is het anno 2014 tijd voor ‘Gedonder op de vlonder’. Het is hierbij de bedoeling om niet in het water te vallen terwijl je van de ene naar de andere kant gaat, wat bemoeilijkt wordt door woekerend groen aan één kant van de vlonder; je wordt als het ware al als vanzelf het water in geduwd.

Woekerend groen overheerst

Woekerend groen bij de vlonder

De deelnemers
Aangezien jong en oud gebruik maakt van de vlonder, met en zonder bagage, is besloten dit spectaculaire onderdeel in verschillende groepen in te delen. Denk bijvoorbeeld aan kleintjes met hun driewieler, senioren en anderen die slecht ter been zijn (eventueel met rollator of wandelstok), moeders met kinderwagens etc. Wordt het programma weer net zo’n succes als voorheen, dan zal in februari een speciale winterversie opgenomen worden. Woekerend groen zal dan verdwenen zijn, maar met sneeuw en ijs op de wiebelvlonder, zonder de railing waar je je in het begin nog wél aan vast kon houden, kan er wederom genoeg misgaan. Dat wordt een kijkcijferknaller!

Is het sarcasme je in bovenstaand stukje ontgaan,
dan volgt onderstaand een korte vertaling ;-)

*  *  *

Nieuw: de vlonder
Bij de opening van de natuurspeeltuin in 2012 was iedereen het er wel over eens dat het allemaal erg mooi geworden was. Vooral de vlonder werd bewonderd; die maakte het mogelijk om nu helemaal rondom te lopen. Sindsdien wordt dat dan ook met veel plezier en kijkgenot door omwonenden – en hun visite – gedaan. Tijdens het wandelen kom je langs de natuurspeeltuin, de kinderboerderij, de Heemtuin, het centrum voor Natuur en Milieu Educatie en het Ruige Riet met het hondenstrandje. En wil je je route uitbreiden, dan steek je de President Allendelaan over naar de Sloterplas.

Onderhoud
Maar goed, in de zomer blijft het onderhoud een beetje achter; er valt al wekenlang niet echt prettig meer over de vlonder te lopen. Aangezien het een wiebelvlonder is – wat wil zeggen dat het wiebelt – is dit vragen om problemen. Helemaal omdat je geen houvast meer hebt bij een wankel momentje, want de railing die er in het begin wel nog zat, is weggehaald. Wellicht heeft het mede daardoor mis kunnen gaan vorig jaar: van genot naar noodlot (een politieman waar ik mee sprak, liet weten dat zij de railing toch liever teruggeplaatst zouden zien).

  • Tot zover de wiebelvlonder, die – en dat wil ik toch wel even benadrukken – erg mooi en leuk is wanneer hij vrij van woekerend groen gehouden wordt. Hij vormt ook een fraaie achtergrond voor gezellige foto’s met vrienden en familie tijdens een ommetje!