Natuurmomenten

Uitvliegen jonge koolmeesjes achtertuin

mei 2016
Zaterdagochtend 28 mei rond 6.30 uur, bij een eerste blik door het raam naar buiten, werd mijn aandacht meteen naar het nestkastje in de achtertuin getrokken: de nestkast met daarin de zeven jonge koolmeesjes. Er wiebelde een jong voor de opening, het uitvliegen was begonnen, krijg nou wat! Razendsnel rende ik de trap af, deed het rolgordijn omhoog en pakte m’n camera.

Titanic
De eerste jonge koolmees die je in de video ziet uitvliegen, deed me denken aan de film Titanic. Niet omdat het meesje de minivijver in vloog en verdronk, maar omdat het in plaats van uit te vliegen, uit de opening klauterde en de nestkast vervolgens niet los durfde te laten. Alsof je hem hoorde zeggen, zoals Rose tegen Jack in de film: “I’ll never let go.”

Na dat eerste meesje – dat we al naar gelang het geslacht Jack of Rose zullen noemen – volgde al snel een tweede. Maar daarna begon het lange wachten. En schoot van tijd tot tijd de kramp in m’n armen van het stilhouden van de camera (maar het was ’t waard; wat een leuk begin van de dag). Van de vele filmpjes heb ik geprobeerd één geheel te maken, zodat een indruk te krijgen is van dit schattige weekendtafereel. Pa en ma koolmees bleven hun jongen tijdens het hele optreden overigens onvermoeibaar voeden en aanmoedigen en de nestkast in en uit vliegen. Totdat het leeg was.

VIDEO

Een paar dagen geleden zag het er nog zo uit in de nestkast:
24 mei 2016

Zeven jonge koolmeesjes op het nest in de nestkast

Zeven jonge koolmeesjes in het nestkastje

En uiteindelijk zo: een leeg nest
28 mei 2016

De kinderen het huis uit: het nest is leeg

Wat me wel nog bezighoudt:
Waar hebben die mezen die paarse accenten in de bekleding toch vandaan gehaald? Voorheen had ik zelf leuk gekleurd spul, maar de laatste jaren houd ik het bij organisch nestmateriaal, dat is alleen maar bruin. Hadden ze het bij een van de buren gepikt wellicht? Had daar een mooie paarse vest over een tuinstoel gehangen, waar nu dus een gat in zit? O jee…