Natuurmomenten

Witte buizerd in Osdorperpolders

augustus 2013
Amsterdam, met zijn mooie grachten en… rijke buurtnatuur!
Aan de ene kant hebben we het hele gebied dat tot het Sloterpark behoort, waar ik graag wandel en hardloop en aan de andere kant de Osdorperpolders, waar ik doorheen fiets wanneer ik naar m’n werk ga.

Het is hier één groot stuk groen genot met leuke, opmerkelijke, fraaie bewoners. Een van die bewoners ontmoette ik voor ’t eerst toen ik laatst bij m’n werk aankwam.

Altijd fascinerend, die roofvogels (witte buizerd)

Staand met m’n fiets onhandig tussen m’n benen, keek ik bewonderend naar die grote vogel die geïrriteerd twee kraaien aan het opjagen was. Wat een prachtig dier zo met zijn uitgeslagen vleugels; de onderkant was helemaal wit! Het was me alleen nog niet helemaal duidelijk met welke roofvogel ik hier te maken had.

De witte buizerd in de Osdorper Bovenpolder

De volgende dag had ik meer geluk en bleef de beste vogel – een buizerd? – op veilige hoogte eindelijk even rustig zitten. Ondertussen gingen enkele collega’s me hoofdschuddend en met een grote grijns voorbij toen ze me zo midden op de weg met m’n fiets en fototoestel zagen klungelen.

 

Maar niet voor niets
Wat een knapperd was dit!

De witte buizerd in de Osdorper Bovenpolder

In het Sloterpark zijn de buizerds veelvuldig te zien. Dit jaar hadden ze om in te broeden zelfs een boom tegenover onze tuin uitgekozen. Maar hier in de Osdorper Bovenpolder hebben we dus de wítte buizerd.

Die kende ik nog niet.