Natuurmomenten

Woningnood in Amsterdam

juni 2019
Het is druk in de hoofdstad. Het succes van ‘de snackbar van ome Willem’ kent geen grenzen en ooievaars van her en der weten de weg naar Amsterdam Nieuw-West te vinden. Geuzenveld, om precies te zijn. De plek waar manke Nelis, een bekende Amsterdamse ooievaar, al jaar en dag zijn hapje haalt. Eendagskuikens van Willem Bos, aan de rand van de Osdorperpolder.

Zoals een aantal jaar geleden al op Gefladder te lezen was, komt manke Nelis in Nieuw-West zijn maaltijd halen, terwijl hij en zijn vrouw hun nest hebben in het Vondelpark. En elk jaar weer, wanneer de jongen groot genoeg zijn om uit te vliegen, worden ook de kinderen meegenomen.

Ze leren wormen plukken in het Sloterpark en maken kennis met ome Willem, waar de eendagskuikens ze om de oren vliegen, wat een luxe (Willem gooit de kuikens altijd met een sierlijke boog naar de ooievaars).

Geen grap
Maar het is dus allemaal uit de hand gelopen. De tamtam heeft zijn werk gedaan en ooievaars uit het hele land zijn nu op zoek naar een woning in Amsterdam. En dat, terwijl het er al zo ontzettend druk is.

Drukte voor de deur bij ome Willem

Op het grasveld tussen kinderboerderij Geuzenveld en het huis – de snackbar – van ome Willem, zijn geregeld wel meer dan twintig ooievaars te tellen. Deze ochtend waren 22 ooievaars op hun versie van een broodje bal aan het wachten: eendagskuikens met kattenbrokken (zónder brood, want brood is niet goed voor ooievaars).

Foto: Willem Bos

Territoriumdrift in het Vondelpark
Zoals gezegd, woont onze bekende ooievaar op stand, daar in het Vondelpark. Zelfs BN’ers uit de koninklijke familie mag hij tot zijn vriendenkring rekenen. Zo gek is het dus niet, dat ook andere ooievaars een plek in het park proberen te bemachtigen.

Manke Nelis mag dan wel mank zijn, over zijn grenzen laat hij niet gaan. Dus toen een nieuw ooievaarskoppel op een flinke boomstam in de buurt van Nelis een nest wilde maken, stak hij daar een stokje voor. Of beter gezegd: gooide hij de takjes eraf. Elke keer wanneer het nieuwe koppel uit eten ging, zag Nelis kans om de boel te saboteren!

En toen kwam het op een keer tot een confrontatie met de jonge nieuweling. Nou, die heeft het meteen geweten en er flink van langs gekregen. Nelis voelt zich namelijk heer en meester als Bekende Ooievaar en duldt nu eenmaal geen nieuwe buren.

Foto: Paul Koene

Ringnummer
Dat het om een ‘jonge nieuweling’ gaat, weten we doordat de ooievaar geringd was. Het nummer op de ring om zijn bovenbeen, was met inzoomen van de camera af te lezen. Het ging om een twee-jarige ooievaar uit Voorburg, die we na ingrijpen van Nelis, waarschijnlijk niet meer terugzien in het Vondelpark.

Foto: Paul Koene

Waar we de jeugdige ooievaar wél terugzien, is voor de deur bij Willem Bos! Want tussen die 22 ooievaars op de eerdere foto, bleek niet alleen manke Nelis zich te bevinden, maar dus óók die knul uit Voorburg, die een kuikentje kwam scoren. Gelukkig deed Nelis daar níet moeilijk over.

De ooievaars en Willem Bos

Nieuwbouw
Stadsdeel Nieuw-West heeft inmiddels gehoor gegeven aan de vraag naar meer woningen en toegezegd dat komende maand in de Osdorperpolder vijf palen geplaatst zullen worden.

Volgend jaar zullen we dan wel merken hoeveel gefladder er dán weer zal ontstaan…