Natuurmomenten

Wormen plukken met koperwiek, kramsvogel en putter

november 2015
Enkele weken geleden dacht ik gezien te hebben dat de koperwieken weer terug zijn in het Sloterpark. Op de foto wilden ze echter niet; ze vlogen meteen weg. Twee weken geleden ben ik daarom maar even op een afstand blijven staan om – met m’n camera op maximaal inzoomen – tóch een foto te kunnen maken. Ja, het was een koperwiek.

Koperwiek geniet van de bessen van de meidoorn

Koperwiek eet besjes

Carpe diem, ‘pluk de worm’
Na een hele nacht geregend te hebben, was het op de ochtend van 21 november gelukkig even droog voor een wandeling. Zelfs de zon begon heerlijk te schijnen.
Lopend langs het drassige grasveld tussen NME Centrum de Drijfsijs en de kinderboerderij, zag ik opeens van alles op het natte groen bewegen.

Het drassige grasveld bij het Centrum voor Natuur en Milieu Educatie

Het drassige grasveld bij NME Centrum de Drijfsijs

Wederom flink inzoomen, zorgde ervoor dat een heel groepje koperwieken viel waar te nemen. En ook, huh? Wat was dat nou voor vogel? Die had ik hier nog niet eerder gezien. Hij was groter dan de koperwiek…

Krijg nou wat, een kramsvogel?!
Ik moest meteen denken aan de kramsvogel in de tuin van Anneke van Dijk. Omdat ik echter niet helemaal zeker van m’n zaak was, maakte ik met m’n smartphone een foto van het beeld op m’n camera. Zodoende kon ik ter plekke een berichtje op twitter plaatsen en ja, uit de reacties bleek dat we hier inderdaad met een kramsvogel te maken hebben. Wat bijzonder!

Krijg nou wat, is dat een... kramsvogel?!

VIDEO
Koperwiek, kramsvogel en putter: gezellig samen wormen plukken

Het drassige grasveld bleek een culinair hoogstandje. Vol enthousiasme trokken koperwieken, kramsvogels, putters, vinkjes en merels de regenwormen uit de grond, wat een lekkernij!


Een vogel die er zelf hard voor werkte, was de meeuw: