Zwanenmeerkoet

Er bestaan verschillende versies van Het Zwanenmeer, maar nog niet eerder kwam er ook een meerkoet in voor. In deze vernieuwde versie wél, een zwanenmeerkoet. Het ballet speelt zich af tijdens een ochtendwandeling, bij de wiebelvlonder langs de natuurspeeltuin in het Sloterpark.

Even terug naar mei 2013
In het kleine afgezonderde watertje halverwege de vlonder broedde vorig jaar een meerkoet. Ze had een prachtig plekje uitgekozen.

Meerkoet op nest - prachtige kraamkamer

Maart 2014 – een laatste optreden…
De laatste tijd zag ik de meerkoet vaak rond dezelfde plek dobberen (voor het gemak nam ik maar aan dat het om dezelfde meerkoet ging). Die gaat daar weer broeden, dacht ik nog verheugd! Maar dan een paar dagen geleden. Ik dacht werkelijk in een aangepaste versie van Het Zwanenmeer beland te zijn; de dame zag er zo sierlijk uit in Het Meerkoetenmeer daar halverwege de vlonder.

Meerkoet in sierlijke ballet pose in 'Het Meerkoetenmeer' (Het Zwanenmeer vernieuwd).

Al snel echter, begreep ik dat het plaatje een verrassend duistere kant had. Spontaan deed het me dan ook denken aan de prachtige, doch lugubere film Black Swan met Natalie Portman.

De gelijkenis is treffend

Aangepaste versie van Black Swan in Amsterdam Nieuw-West. Van Zwanenmeer naar Meerkoetenmeer met een hoofdrol voor meerkoet Natalie.

Dat deze zwanenmeerkoet maar in vrede mag rusten…

Zwanenmeerkoet sterft een sierlijke dood.