Kracht van natuur

Stress en emoties horen bij het leven. Het kan echter zijn dat je door overmatige stress en negatieve emoties (verdriet, boosheid, angst…) in je dagelijks functioneren gehinderd wordt. Dat de balans ver te zoeken is. Steeds meer mensen – jong en oud(er) – raken hierdoor lichamelijk en geestelijk overbelast.

Door naar buiten te gaan, met aandacht de natuur waar te nemen en open te staan voor wat zich aandient, zul je al snel de helende werking ervaren. Voor gepieker is even geen plaats en oplossingen, rust en geestkracht ontstaan. Maar hoe doe je dat dan, met aandacht kijken? En waar kijk je precies naar?

Zelfs met een simpel schaaltje water kun je al snel een leuk tafereel voorgeschoteld krijgen.

Vrolijk gebadder van jonge meesjes

Natuur op recept

Kregen mensen met bepaalde psychische en/of lichamelijke klachten tot voor kort nog vanzelfsprekend antidepressiva voorgeschreven, tegenwoordig is het recept dus veel vaker ‘groen’. Met andere woorden: ga de natuur in!

Vooral als je een héél zwaar leven hebt…

Natuur voor creativiteit

Wanneer je een natuurlijke omgeving opzoekt, kun je – als je het toestaat – beter loslaten. Er ontstaat meer ruimte in je hoofd, waardoor je al snel door je creatieve stem toegesproken wordt. Een stem die men ook wel ‘inspiratie’ noemt. Ideeën lijken als vanzelf aan te komen waaien.

Langs Ruige Riet en Heemtuin Sloterpark

Natuur in de stad: Sloterpark bij het Ruige Riet - Amsterdam Nieuw-West

Natuur op het werk

Op de werkvloer wordt groen ook steeds nadrukkelijker op waarde geschat. Dat kan gaan van een bos bloemen op de balie en een plant op je bureau tot vergaderingen op een leuke boerderij, wandelen in de lunchpauze en wat nog meer. En dat is niet voor niets. Bewezen is dat een groene werkomgeving o.a. zorgt voor meer ontspanning, een beter humeur, grotere productiviteit en minder ziekteverzuim.

Natuur thuis

Wederom een simpele manier om lekkerder in je vel te komen: de natuur naar je toe halen! Planten en bloemen in je huis, tuin of op het balkon geven niet alleen een gezellige sfeer, maar helpen je tevens ongemerkt aan een rustiger gevoel; dat komt je gezondheid ten goede. En creëer je in je tuin of op het balkon een groente en fruit hoekje, dan heb je ook nog eens voor je het weet de natuur op je bord: extra lekker én gezond.

Blauwe bessen in de tuin