Kracht van natuur

Natuurlijk!

Natuur bij stress en negatieve emoties

Stress en emoties horen bij het leven. Het kan echter zijn dat je door overmatige stress en negatieve emoties (zoals verdriet, boosheid, angst…) in je dagelijks functioneren gehinderd wordt en een goede balans ver te zoeken is. Steeds meer mensen – jong en oud(er) – raken hierdoor lichamelijk en geestelijk overbelast.

Door naar buiten te gaan, met aandacht naar natuur te kijken en open te staan voor wat zich aandient, zul je al snel de helende werking ervaren. Voor gepieker is (even) geen plaats en oplossingen, rust en geestkracht ontstaan. Maar hoe doe je dat dan, met aandacht kijken? En waar kijk je precies naar?

Natuur troost

Op Gefladder kijk je mee naar die kleine, simpele momenten – waardevol voor je algehele welbevinden – die overal om je heen te vinden zijn!

Met een simpele schaal water kun je al snel een leuk tafereel voorgeschoteld krijgen.

Vrolijk gebadder van jonge meesjes

Op recept
Lekker even met je koppie de natuur inKregen mensen tot voor kort nog vanzelfsprekend antidepressiva geadviseerd als ze met bepaalde psychische en/of lichamelijke klachten bij de huisarts kwamen, tegenwoordig worden er steeds meer recepten uitgeschreven met daarop het middel: groen (vrije vertaling: ga de natuur in!). Voor psychologen, counselors en coaches is het inmiddels de normaalste zaak van de wereld om met hun cliënten naar buiten te gaan.

Natuur voor creativiteit

Wanneer je een natuurlijke omgeving opzoekt, kun je – als je het toestaat – beter loslaten. Er ontstaat meer ruimte, meer lucht, in je hoofd, waardoor je al snel door je creatieve stem toegesproken wordt. Een stem die men ook wel ‘inspiratie’ noemt. Ideeën lijken als vanzelf aan te komen waaien.

Natuur op het werk

Op de werkvloer wordt groen ook steeds nadrukkelijker op waarde geschat. Dat kan gaan van een bos bloemen op de balie en een plant op je bureau tot meetings in een hutje op de hei tot wandelen in de lunchpauze en wat nog meer. En dat is niet voor niets. Bewezen is dat een groene werkomgeving o.a. meer ontspanning, een beter humeur, grotere productiviteit en minder ziekteverzuim tot stand brengt.

Stadsnatuur
Gedeelte Sloterpark bij Ruige Riet en Heemtuin

Natuur in de stad: Sloterpark bij het Ruige Riet - Amsterdam Nieuw-West

Natuur thuis

Wederom een simpele manier om lekkerder in je vel te komen: de natuur naar je toe halen! Planten en bloemen in je huis, tuin of op het balkon geven niet alleen een gezellige sfeer, maar helpen je tevens ongemerkt aan een rustiger gevoel; dat komt je gezondheid ten goede. En creëer je een hoekje in je tuin of op het balkon voor groente- en fruitplanten, dan heb je ook nog eens voor je het weet de natuur op je bord: extra lekker en gezond.

Blauwe bessen in de tuin

Het is duidelijk: ga voor groen!
Vooral als je een héél zwaar leven hebt…