Natuurmomenten

Hapje houtduif?

maart 2014
Ben je net begonnen aan je ochtendwandeling, stuit je op een verlaten ontbijt. Hoewel ik afgelopen herfst en winter zowaar eens een keer géén jagende sperwers in de tuin gehad heb, heb ik ze laatst wél weer geregeld in de buurt gezien. Ook de buizerds zijn aanwezig. En tja, een dikke houtduif op het grasveld bleek nu dus de klos te zijn geweest.

Aangevreten houtduif

Vanaf de andere kant, probeerde het ochtendzonnetje het lugubere beeld nog wat te verzachten.

Aangevreten houtduif

Zelf had ik even hiervoor een heerlijke smoothie gemaakt van wortelsap, spinazie, chiazaad, hennepzaad en bevroren banaan, héérlijk. Ik liep dus maar snel verder, om te voorkomen dat mijn sapje de weg terug zou nemen, als je begrijpt wat ik bedoel.

2014 is uitgeroepen tot ‘het jaar van de voedselverspilling’
Toen ik een half uur later op de weg terug wederom langs de aangevreten houtduif kwam, bleek dat in de tussentijd de roofvogel gewoon weer verder gegaan was met zijn ontbijtje. En dat is mooi, want we verspillen met z’n allen al veel te veel, zo is onlangs gebleken. Ik ben dan ook maar snel doorgelopen, zodat de rest van de houtduif eveneens rustig opgegeten kon worden (én ik op tijd op m’n werk zou komen natuurlijk).

Aangevreten houtduif - ontbijt van een roofvogel (sperwer of buizerd)

Trouwens, het ziet ernaar uit dat de buizerds wederom in de boom tegenover de tuin gaan broeden. To be continued!