Natuurmomenten

Jonge lepelaar laat zich zien

augustus 2013
Dat was mazzel hebben op deze mooie ochtend (3 augustus). Door het Sloterpark, op weg naar het Osdorpplein, zag ik hoog in de boom, jawel, een jonge lepelaar zitten! Dat ik als ‘ijsjesgek’ op weg was naar Albert Heijn XL, was ik op slag even vergeten. Eerst maar eens kijken of ik dat kleintje kon vereeuwigen.

M’n camera heeft de laatste tijd wat kuren, dus op goed geluk klikte ik maar wat. En jemig, wat een pijn in je nek krijg je toch van al dat lange omhoog turen. Maar… ik klaag niet hoor, ik klaag niet, want het was ’t allemaal weer waard.

Met de beelden op zak, fietste ik verder naar het winkelcentrum. Met als missie:
‘yoghurtijs op een stokje van Erben Wennemars’ (want in ons eigen filiaal hadden ze ze niet).

Natuurijs van Erben Wennemars - yoghurtijs aan een stokje

Thuisgekomen gingen de ijsjes de vriezer in en kon de jonge lepelaar de website op!
Wat een lief koppie…

Jonge lepelaar laat zich zien

Natuurliefhebber Paul Marcus vertelde: “Dit is nu het takkelingstadium; de jonge vogel gaat zich steeds meer uit het nest en op de takken begeven. Daarover is bij lepelaars relatief weinig bekend, want het boombroeden van lepelaars komt in Nederland nog niet zo lang voor. Het is ook een riskant stadium, want als het jong op de grond belandt, voordat het kan vliegen, is het einde verhaal.”

Jonge lepelaar laat zich zien

*  *  *

Lepelaars Sloterpark Amsterdam Nieuw-West 2013: