Ontwijk de rups

Om je rot te ergeren

juli 2013

Het is elk jaar weer een ware uitdaging om de rups te ontwijken. Ik voel me dan als een pion in een spel waar ik eigenlijk helemaal niet aan mee wil doen.

Pion blauw: ontwijk de rups.  Pion groen: ontwijk de rups.  Pion geel: ontwijk de rups.

Rupsen produceren spinsel waarmee ze o.a. slierten spinnen waar ze aan kunnen hangen om zich bijvoorbeeld door de wind van de ene naar de andere boom te laten slingeren; een soort openbaar vervoer, maar dan anders. Tarzan – je kent hem wel – slingerde zo ook de hele jungle door, al maakte hij geen gebruik van spinsel maar van lianen. Ach, het is maar een klein verschil.
Rupsen maken van het spinsel ook beschermende ‘kraamkamers’, wat erop neerkomt dat je zakken vol rupsen tegen kunt komen. Deze uit spinsel – spinrag – bestaande nesten, vormen een bescherming tegen vogels en andere vijanden.

Rupsen maken met hun spinsel beschermende kraamkamers.Spinsel van rupsen. Liever ontwijken dan er tegenaan lopen, bah.

Hardlopen vormt voor mij de grootste uitdaging. Dan loop ik namelijk heerlijk met m’n hoofd in de gloria, denkend aan van alles en nog wat, genietend van het ontspannende effect. Maar ja, door zo ‘afwezig’ in ‘t rond te lopen, komt het geregeld voor dat ik pas op het allerlaatste moment zie dat er van die afschrikwekkende rupsenrommel voor m’n neus hangt, met als gevolg de meest krankzinnige, spastische bewegingen om het allemaal nog nét op tijd te kunnen ontwijken. Gelukkig heb ik het spelletje inmiddels goed onder de knie (maar dat is weleens anders geweest: beestjes en vieze slierten).

Ontwijk de rups.
Nu ik er zo over nadenk… is het wellicht de voorloper van Mens-erger-je-niet?