Natuurmomenten

Open dag Egelbescherming & Eekhoornopvang

oktober 2014
Zondag 5 oktober was in het Amsterdamse Bos de open dag van de Egelbescherming en de Eekhoornopvang. Hoewel eekhoorns volgens mij al jaren niet meer in en om het Sloterpark gezien zijn, en ik ze dus helaas niet in de tuin hoef te verwachten ook, zijn egels absoluut wél vaste buurtbewoners. Mijn egeldroom – egels in de tuin – gaat dus zeker een keer uitkomen (met de kikkers is het immers ook gelukt).

Mijn egeldroom (egels in de tuin)

Moeilijke tijden
Egels en eekhoorns hebben het momenteel bijzonder moeilijk. Dit blijkt uit het feit dat de laatste tijd zeer veel jonge, gewonde of zieke dieren bij de Egelbescherming en de Eekhoornopvang terechtkomen. Deze organisaties kunnen onze hulp dan ook maar al te goed gebruiken. Aangezien wij mensen direct of indirect betrokken zijn bij de ongewenste situatie van deze diertjes – denk aan het omhakken van bomen met eekhoorngezinnen, het verwijderen van struiken, zwerfvuil, aanrijdingen etc. – wilde ik graag naar de open dag om te  horen hoe ik mijn steentje bij zou kunnen dragen. Paul Koene ging met mij mee.

Het jonge egeltje had wel trek in een slokje flesvoeding.

Foto’s: Paul Koene

Op kraamvisite
We namen een kijkje bij de jonge egels en eekhoorns. De eekhoorntjes waren nog maar heel recent geboren en werden daarom door de begeleidster maar kort aan het publiek getoond. Van de baby egeltjes kregen we meer te zien, o.a. tijdens het voeden.
Ondertussen vertelde de egelverzorgster wat er allemaal bij de verzorging van zo’n kleintje komt kijken: veel. En al dat werk wordt door vrijwilligers gedaan!

Dat je maar groot en sterk mag worden kleine stekel

Egeltje krijgt flesvoeding.

Flesvoeding is zo gek nog niet…

Egels geef je overigens absoluut géén melk; hier kunnen ze goed ziek van worden. Met een schaaltje water maak je ze echter wél blij.
En die flesvoeding dan? vraag je je misschien af.
Voor het flessen van de jonge egels wordt speciale ‘babyegelmelk’ (of egelbabymelk?) gebruikt.

Egelvriendelijk
Na het kraambezoek gingen we naar de ruimte waar mevrouw Els Poel-Hellinga namens IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) een lezing over egels gaf. Wat was het aangenaam luisteren naar deze zeer egelvriendelijke dame. Het had van mij nog wel langer dan een half uur mogen duren!

Wist je eigenlijk dat egels kunnen zwemmen?!
Bij een eerdere anekdote op Gefladder over Meijert de Haan en het noodlot van de egel in zijn vijver, ging ik er vanzelfsprekend vanuit dat egels níet kunnen zwemmen.  Maar dat kunnen ze dus wel. Het gaat er puur om dat de egels weer uit het water moeten kunnen klimmen. Zorg dus voor hulpmiddelen in/aan je vijver, die het eventuele stekelige zwemmers makkelijk maken om weer op het droge  te komen.
Mevrouw Els toonde een foto van zo’n zwemmende egel; grappig om te zien. Misschien wel juist omdat je het niet verwacht.

*  *  *

Toen ik een paar weken geleden met een vriendin in het Amsterdamse Bos naar de geitenboerderij wandelde, schoot er onverwacht een eekhoorn over het pad. Geheel in extase – want ik wist helemaal niet dat er eekhoorns in het Amsterdamse Bos leefden – was mijn eerste ingeving: erachteraan!
Maar neeee, dat heb ik natuurlijk niet gedaan. En toch… ergens is er spijt. Als ik die prachtige kastanjekleurige eekhoorn namelijk mijn kaartje van Gefladder had kunnen geven, dan had het diertje misschien wel overwogen om tóch het Sloterpark eens te bezoeken!

Gemiste kans.