Disney,  Natuurmomenten

Tortelduiven en tortelduifjes

februari 2012
Van stadsduiven word ik – op een enkeling na – niet zo blij. Houtduiven vind ik grappig; ze zien eruit als sullige goedzakken. En Turkse tortels, die zijn zo sierlijk. Uitermate deftig. Zoiets als De Aristokatten.

Ken je deze Disney film nog?

De Aristokatten als duiven. Zie je het al voor je?

Dat zou eigenlijk best een leuke remake kunnen worden.
Kijk maar of je het verhaal herkent…

Hart, verliefd, ware liefde

De Aristoduiven

Mama tortel Duchess en haar drie kindjes, Marie, Berlioz en Toulouse worden door een jaloerse halsbandparkiet uit de tuin ontvoerd. Zij weten te ontsnappen uit het hol van de parkiet, maar komen er al snel achter dat het niet zo makkelijk is om de weg naar huis weer terug te vinden.

Redder in nood
Onderweg raken zij bevriend met stadsduif O’Malley. Die stadsduif kan dan mooi gespeeld worden door mijn tuinduif Herman (alhoewel ik Herman al héél lang niet meer gezien heb, zou hij dood zijn?). Zelf speel ik de rol van Madame Bonfamille – dat wordt dan ‘Mar’ Bonfamille – die ontroostbaar is door het verlies van moeder tortel en haar grut.
Herman O’Malley staat Duchess en haar kleintjes graag bij, want zo’n gracieuze dame in nood laat je niet aan haar lot over.

Een romantisch verhaal waar muziek in zit
Doe maar alsof je duiven voor je ziet i.p.v. katten… ;-)

Duchess en O’Malley zijn binnen de kortste keren bijzonder gecharmeerd van elkaar en ook de kinderen Marie, Berlioz en Toulouse vinden deze wereldwijze stadsduif al snel helemaal geweldig. Wat een stoere bink.

Na de nodige leuke momenten – zoals bijvoorbeeld de hulp van twee nijlganzen uit het Sloterpark – en wederom een rottig moment met de halsbandparkiet die nógmaals een poging onderneemt om de tortels te kidnappen, lukt het Herman om de parkiet voorgoed te verjagen en Duchess en de kinderen weer veilig in de tuin bij Mar Bonfamille terug te brengen.
Mar is dolgelukkig en kan het niet over haar hart verkrijgen om de ’tortelduifjes’ van elkaar te scheiden. Herman O’Malley mag dus ook blijven! En door het goede leven ziet hij er al snel zo stijlvol uit, dat je zou denken dat hij zelf ook een tortelduif is i.p.v. een stadsduif. Kijk ze zitten…

Tortelduiven vertellen het verhaal van Disney's aristokatten

En ze leefden nog lang, verliefd en gelukkig.

*  *  *

Geïnteresseerd geraakt in enige achtergrondinformatie over onze hoofdrolspeler Herman, die de rol van O’Malley speelt?